Regisseur Ernst ter Linden is laaiend enthousiast:
Regisseur Ernst ter Linden is laaiend enthousiast: "Het is zo mooi om te zien hoeveel talent er in onze woongemeenschappen aanwezig is." Foto: Jan Hendriksen

Theater in de Openlucht heeft heel wat losgemaakt

Algemeen

VIERAKKER/WICHMOND – "Het publiek zal hopelijk versteld staan. Het wordt een heel bijzonder spektakel die nog niet vaak vertoond is in de regio. We onderscheiden ons nadrukkelijk. Daarom heet het ook 'Theater in de Openlucht' en hebben we het bewust geen 'openluchtspel' genoemd. De mensen moeten maar komen kijken." Regisseur Ernst ter Linden is enthousiast en kijkt reikhalzend uit naar de eerste uitvoering van 'Theater in de Openlucht' bij de eeuwenoude boerderij 't Spieker in Vierakker. Vrijdagavond 31 mei, zaterdagavond 1 juni en zondagmiddag 2 juni moet het theaterstuk 'De Bewaarder' zijn beslag krijgen. En dat allemaal in het kader van het honderdjarig bestaan dit jaar van Oranjecomité Vierakker-Wichmond.

Door Jan Hendriksen

De voorbereidingen voor de uitvoeringen van Theater in de Openlucht komen momenteel flink op stoom. Dagelijks zijn er mensen rondom boerderij 't Spieker te vinden. Decorbouwers, acteurs, naaisters of mensen van de terreincommissie. "Maar dat mag ook wel. Het komt nu allemaal wel heel erg dichtbij. Het initiatief heeft heel wat losgemaakt binnen de gemeenschappen Vierakker en Wichmond. Prachtig om te zien hoeveel energie daarbij vrij komt bij de mensen. Het lijkt wel alsof iedereen meewerkt. We hebben in totaal inmiddels al honderddertig mensen die op een af andere wijze hun medewerking verlenen", zo verklaart Erna Roeterdink, gastvrouw maar ook algemeen leidster van het spectaculaire theaterstuk. Ook regisseur Ernst ter Linden is al even laaiend enthousiast: "Het is zo mooi om te zien hoeveel talent er in onze woongemeenschappen aanwezig is.''

Voor het theaterstuk 'De Bewaarder' speelt de eeuwenoude keten van de schutterskoning - waar jaarlijks bij het vogelschieten tijdens het Oranjefeest Vierakker-Wichmond om gestreden wordt - een centrale rol. Het schrijverscollectief bestaande uit Wim Regelink, Cordrik van der Meulen, Henny Krijt, Gerrit Borgman, Nout Nijenhuis en Ernst ter Linden heeft drie jaar aan het script gewerkt. Het resultaat is een ruim veertig pagina's tellend 'boekwerk'. Ernst ter Linden: "In het theaterstuk zitten meerdere overgangen tussen het heden en het verleden. Die zijn stuk voor stuk aan elkaar gelijmd en 'uitgelicht'. Ieder met zijn eigen karakter. Het verhaal berust echter niet op waarheid. We beschrijven de geschiedenis met een knipoog en een lach. En dat maakt het uniek. We hebben veel aandacht aan het visuele aspect en de humor besteed. En dat levert zeer verrassende elementen en wendingen op. Zeker omdat we met diverse flashbacks werken die bepaalde herinneringen uit het verleden oproepen. En die 'herbelevingen' geven het geheel een extra dimensie. En ook voor aanvang verrassen we het publiek op de speciaal ingerichte theaterweide. De mensen moeten maar vroegtijdig komen."

Interpreteren
Ernst ter Linden, die sinds 2007 woonachtig is in Wichmond heeft als beroepsacteur de nodige ervaring opgedaan met regisseurs. Hij nam al eerder in Wichmond/Vierakker plaats op een regisseursstoel bij de musical 'Een verhaal over de nakomelingen van Noach' dat in 2013 werd opgevoerd. Bij Theater in de Openlucht weet hij zich door Jan Borgman en Henk Broekgaarden omringd door mensen die hem helpen vooral de lokale aspecten in het theaterstuk goed te interpreteren. "Daar ben ik als geboren Rotterdammer heel erg blij mee. Zij hebben hun roots hier liggen en kennen de achtergronden van deze streek en de mensen. Ik hoop alleen dat mijn aanpak aanspreekt bij het publiek en dat men straks naar huis gaat en zegt: 'Dat was erg leuk'."

'Familie'
Een theaterstuk zonder muziek is natuurlijk ook ondenkbaar. Muzikant en kartrekker voor die muziek is Victor Macare. Hij heeft de nodige muzikanten om zich heen verzameld voor de muzikale omlijsting. Kartrekker decorbouw is Frans van de Pavert: "Het is prachtig om te ervaren hoe enthousiast een ieder binnen de bouwgroep die uit 22 mannen en twee vrouwen bestaat, actief is. Talloze mensen werken jaarlijks met hun buurt aan een optocht wagen voor de jaarlijkse kermis. Nu vormt die groep mensen een grote 'familie' voor dit gebeuren." En dat laatste klinkt Erna Roeterdeink als muziek in de oren. "Daar doen we het allemaal voor. Prachtig om dit allemaal mee te mogen maken. Uniek. Het is soms hectisch, maar ik had het voor geen goud willen missen. Laat het maar zo snel mogelijk eind mei zijn."

Hoe het allemaal begon…
Ruim vijf jaar geleden tijdens de kermis in Wichmond-Vierakker kwam een oud bestuurslid bij Erna Roeterdink met de mededeling of zij als voorzitter ervan op de hoogte was dat in 2019 het Oranje Comité Vierakker/Wichmond honderd jaar bestond. In eerste instantie deed Roeterdink daar niets mee, maar liet wel daarover haar gedachten gaan. Op een zeker moment riep de voormalige voorzitter een denktank in het leven bestaande uit een divers gezelschap. Men ging aan het brainstormen over hoe dit jubileum gevierd kon worden. Dat vloog allerlei kanten op, maar het idee van een openluchtspel hield stand. Daarna ging men op onderzoek uit. Men heeft in archieven gesnuffeld, het Stedelijk Museum in Zutphen bezocht, zaterdagmiddagen gevuld met gesprekken met ouderen inwoners over de kermis en het Oranjefeest van vroeger en die verhalen opgeschreven. Met deze schat aan informatie ging men op zoek naar een schrijverscollectief. Zij hebben twee jaar geschreven en geschrapt en uiteindelijk het theaterstuk 'De Bewaarder' geschreven. In die tijd is ook het dagelijks bestuur geformeerd van 'Theater in de Openlucht', bestaande uit Dirk ter Harmsel, Joke Wolbrink en Erna Roeterdink. Men maakte een plan van aanpak en zijn tijdens het Oranjefeest 2017 voor het eerst naar buiten getreden. Men deed een oproep aan vrijwilligers om zich te melden. Daarmee werd ook een tipje van de sluier opgelicht. In de loop van het afgelopen jaar zijn kartrekkers benaderd en op dit moment zijn ruim 130 vrijwilligers actief betrokken om van Theater in de Openlucht een prachtig spektakel te laten worden. Regisseur Ernst ter Linden heeft uiteindelijk het theaterstuk definitief samengesteld.

Locatie 't Spieker
Als locatie voor Theater in de Openlucht is boerderij 't Spieker aan de Heelerweg in Vierakker gekozen. Een zeer markante boerderij die een speciale ontmoetingsruimte kent die sinds een half jaar tevens een perfecte praktische uitvalsbasis vormt voor alle 'werkgroepen' en acteurs binnen de theaterproductie. 't Spieker is al meer dan vijfhonderd jaar oud. Het werd gebruikt voor de opslag van graan, maar er zijn ook vuurplaatsen gevonden zodat men kan veronderstellen dat 't Spieker ook bewoond was. Er gaan verhalen dat het ook een jachtslot kan zijn geweest, maar anderen bestrijden dit weer. Het terrein waarop 't Spieker gebouwd is behoorde tot het landgoed Wissink dat reeds in de veertiende eeuw vermeld werd. 't Spieker is al sinds 1750 in handen van de familie Borgman. Jan Borgman en Erna Roeterdink namen in 2000 het melkveebedrijf over van Jan's ouders en hebben sindsdien het bedrijf voortdurend ontwikkeld.

Kaartverkoop
Voor het Theater in de Openlucht op vrijdagavond 31 mei (20.00 uur), zaterdagavond 1 juni (20.00 uur) en zondagmiddag 2 juni (14.00 uur) zijn meer dan 1500 kaarten beschikbaar, Maar er zijn inmiddels al meer dan duizend kaarten verkocht. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de lokale verkooppunten Café D'n Olde Kriet en Bakkerij Besselink in Wichmond en bij Den 4-Akker in Vierakker en Vorden. Ook zijn kaarten online te bestellen via de website www.theaterindeopenlucht.nl. Voor de online ticketverkoop wordt een euro servicekosten per kaartje en transactiekosten in rekening gebracht.

Foto: PR
De creatieve decorploeg staat onder leiding van Frans van de Pavert. Foto: PR
Het dagelijks bestuur van 'Theater in de Openlucht'  waarmee alles begon bestaat uit (v.l.n.r.) Dirk ter Harmsel, Erna Roerdink en Joke Wolbrink. Foto: PR
Als locatie voor Theater in de Openlucht is boerderij 't Spieker aan de Heelerweg in Vierakker gekozen. Foto: PR
Regisseur Ernst ter Linden is laaiend enthousiast:

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant