Mas Papo. Foto: Alize Hillebrink
Mas Papo. Foto: Alize Hillebrink

Stadsdichter Mas Papo zwaait af

Algemeen

ZUTPHEN - Na twee jaar legt Mas Papo zijn stadsdichtersambt neer en draagt het stokje over aan zijn opvolger. Met weemoed neemt hij afscheid. "Ik heb geprobeerd het mooiste te schrijven wat ik in huis heb."

Door Alize Hillebrink

Nog een paar punten en komma's en dan kan het naar de drukker. Mas Papo legt de laatste hand aan zijn dichtbundel getiteld: 'Wat mij bezighield'. Want Zutphen hield hem bezig de afgelopen twee jaar, "en de dingen die in Zutphen gebeuren houden mij nóg bezig."

Actueel geëngageerd probeert Papo met zijn gedichten net even anders te kijken naar actuele Zutphense aangelegenheden. Met zijn eigen kijk in combinatie met de kunstvorm poëzie laat hij zijn licht op iets schijnen. "Dat wat gebeurt kun je vanuit meerdere invalshoeken bekijken. Dat heb ik als dichter geprobeerd. Een andere invalshoek dan de gangbare." Hij schreef gedichten over de nieuwe IJsselkade, over 'het Zutphens blauw', de kleur verf van de Oude IJsselbrug, maar zijn interesse ging ook uit naar de historie. "Ik zie Zutphen als één groot monument. En de mensen zelf, die zijn hier open en aardig. Zutphenaren zijn riviermensen." De bundel is een selectie van 32 gedichten uit de 45 die hij de afgelopen twee jaar voor de stad geschreven heeft, "waarvan 26 in opdracht", zegt Papo. "Gelegenheidsgedichten schrijven vond ik erg leuk, daar had ik nog wel meer opdrachten voor willen krijgen."

Maar Papo schreef niet alleen voor de stad, hij liet de stad ook schrijven. Al direct na het begin van zijn aanstelling als stadsdichter nodigde hij iedereen uit om ook in de dichterspen te klimmen. Contact Zutphen-Warnsveld bood podium aan de poëzie door iedere week een gedicht af te drukken in de krant en op de website. De ene week een gedicht van Papo, de andere week een gedicht van een inwoner.

Iedere dinsdagavond werd het gedicht live voorgedragen bij Radio B-FM. Toch bijzonder dat hij zoveel mensen aan het dichten heeft gekregen. Papo's ogen twinkelen. "Ik ben blij dat er zoveel mensen gedichten hebben opgestuurd, het blijkt dat er veel mensen zijn die gedichten schrijven."

Ook nu weer nodigt Papo de stad uit. Ditmaal om op 31 januari naar de Broederenkerk te komen voor zijn afscheid én het verwelkomen van de nieuwe stadsdichter. Papo stelde zelf het programma samen en de avond belooft een feestelijke mix van poëzie en muziek worden.

De laatste weken van zijn stadsdichterschap ervaart hij als een tijd van bezinning en afscheid. "Een afscheid met weemoed," zegt hij. "Ik heb geprobeerd het mooiste te schrijven wat ik in huis heb. Twee jaar is een mooie periode. Ik heb het met ontzettend veel plezier gedaan. Ik heb de stad en de mensen leren kennen en dat heb ik te danken aan mijn stadsdichterschap.

Hierna? "Het leven gaat gewoon door, ik ben nog steeds dichter. In het voorjaar wil ik alle mensen die tijdens mijn stadsdichtersperiode een gedicht hebben geschreven uitnodigen om hun gedicht aan elkaar voor te dragen."

Op 31 januari presenteert Mas Papo zijn nieuwe dichtbundel 'Wat mij bezig hield' in de Broederenkerk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld