Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Column Henrieke Schoonekamp - Kanon

Algemeen

Kanon

Ik had niet verwacht dat Sinterklaas naar ons Hanzestadje zou komen. Zoals bekend komt de beste man met de boot en over de IJssel vaart hij zo de gemeente Zutphen binnen. Waar hem een warm onthaal op de IJsselkade wacht. Hartstikke leuk.

Maar dit jaar was het toch wat anders voor de Sint. Hij moest nog een flinke hindernis nemen voor hij veilig en wel op de IJsselkade zou staan en de Pieten met pepernoten konden gaan strooien. Die hele boot moest namelijk eerst nog langs Zutphens laatste aanwinst, het kanon op de Bult van Ketjen. En de loop van dat kanon is op de IJssel gericht. En ook al is gezegd dat het kanon éénmaal gaat knallen en wel op 16 december als opening van Zutphen sprookjesfestival, er wordt hier wel meer gezegd dat anders blijkt te zijn. Dus ik vind het dapper van die oude man dat hij toch naar Zutphen is gekomen. En dat zonder kogelwerend vest.

Ik vind em mooi, dat kanon. Al vraag ik wel af of dat ding wel juist is geplaatst als ik de krant lees. Overval hier, mishandeling daar etcetera. Misschien was het handiger geweest om de loop richting het centrum te richten en politie Zutphen voldoende kanonskogels en lonten te geven. Over het water van de IJssel komt niet zoveel gespuis binnen denk ik. Terwijl ik dit stukje tik, komt ineens de vraag bij me op waar de naam De Bult van Ketjen toch vandaan komt. Heel Zutphen en verre omgeving weet wat en waar het is, maar de naam zal in geen straatnamenboek terugkomen want bestaat officieel niet. De naam is voor mij ook zo normaal dat ik er niet eens meer over nadenk. Tot ik dit tik. Google weet weer eens raad. Meneer Ketjen was een houthandelaar die daar lang geleden woonde. Ik had een spannender verhaal verwacht. Weer wat geleerd. Ik denk dat meneer Ketjen raar zou opkijken als hij ineens een kanon in zijn tuintje zou zien staan.

Mede dankzij het Gilde Stadswandelingen staat het kanon er, waarvoor dank. Waar haal je zo'n ding vandaan? Als ik moet uitleggen waar ik woon, dan zeg ik altijd dat ik tussen de boeven en ander gespuis woon. Net buiten de stadsmuur dus. Ik heb keurige buren hoor, aan hen ligt het niet. Maar zo aan de rand van het centrum gebeurt er genoeg. Dus als er nog ergens een kanonnetje over is, ik houd mij aanbevolen…

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant