Melinda Stroeve (l) met de jury van de Zutphen Event Academy, v.l.n.r: Mark Schuitemaker, Annemieke Vermeulen, Martijn Droog, Lisette Lagerweij. Foto: PR
Melinda Stroeve (l) met de jury van de Zutphen Event Academy, v.l.n.r: Mark Schuitemaker, Annemieke Vermeulen, Martijn Droog, Lisette Lagerweij. Foto: PR

De Toverfluit-Rap wint Zutphen Event Academy Award

Algemeen

ZUTPHEN – De Toverfluit-Rap (naar Die Zauberflöte van Mozart), een opera met een moderne insteek en een knipoog naar een grachtenconcert, heeft woensdagavond de Zutphen Event Academy Award gewonnen. Melinda Stroeve ontving namens de Zomer Academie Zutphen de prijs uit handen van burgemeester Annemieke Vermeulen en juryvoorzitter Lisette Lagerweij, directeur Muzehof Centrum voor de Kunsten. Met de uitreiking van de award werd de reeks masterclasses van de Zutphen Event Academy afgesloten.

De Toverfluit RAP combineert klassieke muziek met rapmuziek. Hiermee wordt de opera teruggebracht naar de door Mozart beoogde bevolkingsgroep: gewone mensen. Er zijn jonge rappers, een meisjeskoor, beginnende solisten, niet meer zo piepjonge maar zeer goede amateurzangers, oude rotten in het vak/gevestigde zangers en niet te vergeten een ambitieus amateurprojectkoor. Het operaproject zal medio september 2019 plaatsvinden, dit zal starten met een première in de Buitensociëteit. Ook zal er een buitenvoorstelling bij de Berkelpoort plaatsvinden.

Melinda Stroeve is blij verrast dat ze met haar plan voor de Toverfluit de award won. Zij was een van de ruim vijftig beginnende en ervaren organisatoren in de dop die deelnamen aan de Zutphen Event Academy. Deze reeks masterclasses in de organisatie van evenementen is een initiatief van Zutphen Promotie, de gemeente Zutphen en het ondernemersfonds (SOBZ). "We zijn hiermee gestart omdat we hebben gezien dat er veel evenementen worden georganiseerd in de stad en dat daarin nog een verbeteringsslag kan worden gemaakt. Een goed evenement draagt bij aan het profiel van de stad en daar heeft de economie van de stad profijt van", legt Mark Schuitemaker van Zutphen Promotie uit. Dat hier ook vanuit de organisatoren behoefte aan is, bleek uit de hoeveelheid aanmeldingen voor de Event Academy.

De masterclasses werden verzorgd door Zutphen Promotie, de gemeente Zutphen, Perspectief, de SOBZ en marketing- en evenementenspecialisten uit heel Nederland. De vijfde en laatste masterclass, woensdagavond 21 november, werd gegeven door Ronnie Degen, directeur van de Feestfabriek BV en organisator van de Zwarte Cross. Hij liet zien welke lering Zutphen kan trekken uit de organisatie van de Zwarte Cross.

Awarduitreiking
Met de kennis uit de eerste vier masterclasses en het gemaakte format, konden de deelnemers een plan schrijven. Deze avond hebben tien evenementenorganisatoren (in de dop) een pitch gehouden om in aanmerking te komen om de felbegeerde 2500 euro marketingbudget te besteden aan hun event. De plannen zijn beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Martijn Droog (bestuurslid SOBZ), Lisette Lagerweij (directeur Muzehof Centrum voor de Kunsten), Roeland Tameling (cursusleider ZEA en citymarketeer Hanzestad Kampen) en Mark Schuitemaker (directeur Zutphen Promotie).

'Aan bijna alles gedacht'
Het plan van De Toverfluit sprak de jury het meest aan. "Het is een zeer gedegen plan, er is aan bijna alles gedacht: het DNA van de stad, artistieke inhoud en het gebruik van Zutphen als decor. Het plan is verrassend, er wordt een moderne twist gegeven aan eeuwenoude opera waarbij de organisatie ook jeugd betrekt door bijvoorbeeld aria's in rap en hiphop uit te laten voeren", aldus de jury.

Op de website is alle informatie over de Zutphen Event Academy terug te vinden. De masterclasses zijn op video vastgelegd en via de site te bekijken.


www.inzutphen.nl/zea

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant