Tonnie Looijenga: ‘Ik ontwikkel me aan vrijwilligerswerk’. Foto: Alize Hillebrink
Tonnie Looijenga: ‘Ik ontwikkel me aan vrijwilligerswerk’. Foto: Alize Hillebrink
De Zutphense Leeuw

Zutphense Leeuw oktober 2018 - Tonnie Looijenga: ‘Soms snap ik niet waarom ik het zo druk heb’

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense Leeuw is een schriftelijke onderscheiding die Alize Hillebrink namens Contact uitreikt aan deze helden. De Zutphense Leeuw van deze maand is Tonnie Looijenga.

Tonnie Looijenga (69), voorzitter van Wijkteam de Zuidwijken, wil bijdragen aan een socialere omgeving. 'Goed omgaan met je buren, daar heb je meer aan dan een verre vriend.'

"Ik ben beleidsondersteunend secretaris geweest bij diverse medezeggenschapsraden in de  regio. Toen ik stopte met werken dacht ik: nu ga ik iets leuks doen voor mezelf en begon met het geven van computerlessen aan ouderen. Digitaal bijspijkeren, heel nuttig. Na zes jaar wilde ik iets anders en ben het wijkteam ingegaan. 

Contact met de buitenwereld, er zíjn voor bewoners en weten wat er in de buurt gebeurt. Wijkwerk is verbinding leggen tussen mensen in de buurt. 

Ik ben voorzitter en tijdelijk secretaris van het Wijkteam in de Zuidwijken. Als team houden we de ontwikkelingen in de wijk in de gaten, op alle fronten. Samenwerken, veel praten en natuurlijk tijd erin steken. We hebben ook multidisciplinair overleg met de wijkagent, de welzijnswerker en de wijkcoördinator. Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat ik me blijf ontwikkelen. Ik doe wat ik denk dat goed is. Ik vind eigenlijk dat ik niets bijzonders doe. 

Over tien jaar zijn er dertig procent meer ouderen in deze wijk dan nu. Dan zijn we nog meer op elkaar aangewezen. Ik vind het belangrijk dat je in een samenleving omziet naar elkaar, dat mensen goed met elkaar kunnen opschieten en er zijn voor elkaar. Goed omgaan met je buren, daar heb je meer aan dan iemand ver weg.

Activiteiten in een wijk zijn verbindend. Het wordt er socialer door. Als dat lukt dan heb ik wat bereikt. Mijn motivatie is dat mensen op een goede en sociale manier met elkaar omgaan. Als mensen voor mijn deur staan, dan probeer ik ze te helpen. 

In het wijkteam komen we mensen tekort. Het is niet makkelijk om vrijwilligers te vinden. Meer mensen die iets belangeloos doen voor anderen, dat zou mooi zijn. Je moet van mensen houden als je vrijwilligerswerk doet. En het verbreedt je horizon. 

Ik ben een leeuw en een vechter. Ik kan slecht tegen onrecht. Alle mensen verdienen een gelijke behandeling. Er is alleen maar gelijkheid als mensen zich durven te uiten. 

Alleen kan ik de wereld niet veranderen. Als ik datgene kan doen waar ik me verantwoordelijk voor voel, dan ben ik een heel eind. Ik voeg de daad bij het woord, dat is mijn werkwijze. Vanuit een professionele houding. 
Soms snap ik niet waarom ik het zo druk heb. Mijn agenda zit zó vol." 

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten