Koning Willem-Alexander in gesprek met een van de nieuwkomers. Foto: Henk Derksen
Koning Willem-Alexander in gesprek met een van de nieuwkomers. Foto: Henk Derksen

Koning brengt verrassingsbezoek aan Buddy to Buddy in Zutphen

ZUTPHEN - Koning Willem-Alexander heeft vanmorgen een verrassingsbezoek gebracht Buddy to Buddy in Zutphen. Het sociale matchproject helpt vluchtelingen uit een isolement te komen door inwoners en vluchtelingen aan elkaar te koppelen. Buddy to Buddy won in juni een van de drie Appeltjes van Oranje.

Door Alize Hillebrink

Voor de aanwezigen in het Koelhuis was het een geheim dat de Koning zou komen. En het was een werkbezoek, dus dit keer geen toespraken. Geheel in de stijl van Buddy to Buddy werd er niet gesproken óver maar mét nieuwkomers. Bij diverse tafels en tijdens de speciale matchingslunch schoof Koning Willem-Alexander aan, stelde vragen en luisterde naar de verhalen van nieuwkomers en hun buddy's.

Vele verhalen waren uit het hart gegrepen. Allen Kibrom uit Eritrea kwam in 2014 naar Nederland. "Ik kende niemand toen ik hier kwam. Mijn buddy betekent veel voor mij. Hij is zelfs mijn vriend. Door hem heb ik veel mensen leren kennen." Nour Saillah uit Syrië vertelt dat hij sinds januari in Nederland woont. "Ik heb vrienden voor het leven gevonden. Er was iemand voor mij toen ik dat het meest nodig had."
Willemijn Voorham, oprichter van Buddy to Buddy: "Op het moment dat je elkaar niet kent, ben je vreemden van elkaar. Verbondenheid overbrugt angst voor het onbekende. Ons doel is mensen uit hun isolement te halen. Een derde van de huidige nieuwkomers zit in een isolement. 95 procent heeft behoefte aan contact."

Koning Willem-Alexander ervaart de gesprekken met de deelnemers als bijzonder. "Ik vind het mooi om Buddy to Buddy in de praktijk te zien. Het is een professionele organisatie die structureel kan groeien en zich landelijk kan uitrollen, mede dankzij het Oranje Fonds."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten