Theo Scharff kijkt uit op het groene Berkelpark. Foto: Meike Wesselink
Theo Scharff kijkt uit op het groene Berkelpark. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Vijftig jaar flats Berkelpark: dat moet gevierd

Algemeen

Zutphen - Was er geen bewonerscommissie geweest, dan waren de flats aan de Haesebroekstraat, de van Lochterenstraat en de Van Drinenstraat er waarschijnlijk niet meer. Vijftien jaar geleden waren er plannen om de flats te slopen, maar dankzij de bewonerscommissie en een aantal politieke partijen bleven de 241 sociale woningen bestaan. Op 26 mei vieren bewoners en oud-bewoners de vijftigste verjaardag van de flats in het prachtig groene Berkelpark.

Door Meike Wesselink

Theo Scharff heeft vanaf de vierde etage goed uitzicht op het park. "Dat we het ooit voor elkaar zouden krijgen zo'n mooi park voor de deur te krijgen, had ik nooit verwacht." Het was Scharff die zoekend in paperassen de oorspronkelijke loop van de Berkel ontdekte en via de gemeente in contact kwam met Waterschap Rijn en IJssel die het plan om de Berkel weer te laten meanderen meteen omarmde. "Er wordt ontzettend veel gebruik van gemaakt nu het daar is opgeknapt en er een natuurlijke speelplaats is gekomen", laat Theo weten en ook Corrie Spruijt en Wilja Lijffijt van de bewonerscommissie beamen dat. "Overal vandaan komen ze naar het park om te barbecueën of verjaardagsfeesten te vieren."

Die van de Berkelflats wordt natuurlijk ook in het park gehouden. Op 26 mei is het er van 10.00 tot 16.00 uur feest en zijn er verschillende optredens. Er zijn kleurplaten en spellen, springkussens en kramen vol lekkers. Je kunt maskers maken of een foto, er zijn groepsactiviteiten en een kraam waarin de historie van de flats terug te vinden is. Corrie: "We zijn nog op zoek naar oud-bewoners met mooie herinneringen en foto- of filmmateriaal. We willen een mooi compleet beeld schetsen van de geschiedenis van de flats."

Theo Scharff die zo'n twintig jaar geleden in de flat kwam wonen, heeft verhalen genoeg. "Toen de lift buiten werking was omdat jongelui er een stuk vuurwerk in hadden gestopt, wilde de woningstichting de lift niet repareren. Dat is de aanleiding geweest om de bewonerscommissie op te richten. En inderdaad, we kregen gelijk", zegt Theo droogjes. "We moesten het eerst met een tijdelijk lift langs de buitenkant van de flat doen. Een hele enge lift, maar de kinderen uit de buurt namen de hele klas mee om er te spelen, die vonden het natuurlijk geweldig."

"Toen de flats nog nieuw waren, werden er nog hele andere huurprijzen gehanteerd. Zo woonden hier een bankdirecteur, een ambtenaar, een notaris en een huisarts. Langzaam maar zeker zijn het sociale huurwoningen geworden en lange tijd hadden we het gevoel dat het hier een beetje een vergeten uithoek was", vertelt Wilja die zelf al 45 jaar op de flat woont. "Door de komst van de bewonerscommissie is er wat dat betreft veel veranderd. De omgeving is opgeknapt, er is een inloophuis gekomen, een milieu-eiland om afval te scheiden en sindsdien worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

De flats gaan opnieuw een nieuwe fase in want ze maken onderdeel uit van de Wijk van de Toekomst. Nagedacht wordt over andere vormen van energie, nu de aardgas ook daar eraf moet. "Maar er is nog veel onduidelijk hoor", geeft Corrie aan. "Het is net of ik déjà vu beleef", grinnikt Theo. Toentertijd gingen we juist aan de aardgas en hadden we ook geen idee hoe we dat voor elkaar gingen krijgen. En toch is het goedgekomen."


flatsnoordveen@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant