Jet Rotmans toont haar kunstenaarsboeken, een combinatie van fotografie, schilderkunst, korte filmische impressies en gedichten, in het Stedelijk Museum Zutphen. Foto: PR
Jet Rotmans toont haar kunstenaarsboeken, een combinatie van fotografie, schilderkunst, korte filmische impressies en gedichten, in het Stedelijk Museum Zutphen. Foto: PR

'De stedenband tussen Zutphen en Shrewsbury zit zoveel meer achter'

Algemeen

ZUTPHEN - De tentoonstelling 'A Tale of Two Cities', over de stedenband tussen Zutphen en Shrewsbury, van de Zutphense kunstenaar Jet Rotmans is tot en met 7 januari te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.

Rotmans onderzoekt in haar kunstproject de stedenband tussen haar woonplaats Zutphen en Shrewsbury, de Engelse zusterstad van Zutphen. Voor dit project heeft ze kunstenaarsboeken gemaakt met een combinatie van verschillende technieken, zoals fotografie en schilderkunst, gecombineerd met korte filmische impressies en gedichten. In haar werken maakt ze een vergelijking tussen beide steden en provincies en legt ze verrassende verbindingen.

"Als je Zutphen binnen komt rijden, dan zie je wel de borden staan dat we een zusterstad zijn van Shrewsbury, maar er zit zoveel meer geschiedenis achter." zegt Jet Rotmans: "Ik vind dat de mensen dit moeten weten." Die geschiedenis begint bij de uit Shrewsbury afkomstige Sir Phillip Sidney die in 1586 nabij Zutphen het leven liet toen hij onze stad wilde bevrijden van de Spanjaarden. In 1945 kreeg de familie Gatacre, die hun bezette landgoed de Wiersse achter lieten en hun toevlucht zochten in Shrewsbury, foto's te zien van de verwoestingen in Zutphen. Zij richtten toen het Help Holland Fund op waarbij Shrewsbury Zutphen adopteerde in de gedachte van Sidney die zijn laatste water aan een soldaat gaf en zei: "Thy need is greater than mine."

Naast een gezamenlijke geschiedenis, zijn er genoeg overeenkomsten tussen de zustersteden. Zo hebben beide steden een lang vestigingsverleden. Zowel Zutphen als Shrewsbury liggen aan een belangrijke rivier: de IJssel en de Severn. Daarom nemen beide steden al sinds de middeleeuwen een belangrijke handelspositie in. Verder onderscheiden Zutphen en Shrewsbury zich door hun prachtige historische stadsharten.

Dat was ook de inspiratie voor kunstenares Jet Rotmans om met die stedenband aan de slag te gaan. Ruim vijf jaar geleden vroeg ze toestemming aan Shrewsbury en Zutphen om dit thema op te pakken en om haar werk te mogen exposeren in de musea in beide steden. In 2015 is het kunstproject A Tale of Two Cities in het museum van Shrewsbury te zien geweest. Nu is het kunstproject tot en met 7 januari te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.

In de loop der jaren heeft Rotmans een serie schapentekeningen aan haar kunstproject toegevoegd. Zowel in Shrewsbury als in Zutphen zijn veel schapen te vinden en zijn ze belangrijk geweest voor de handel. In Zutphen heeft Rotmans een ram geadopteerd: Streepje. Elke week voert ze deze en de kudde schapen bij de boer. Deze wollige viervoeters hebben haar geïnspireerd de serie tekeningen te maken.


museazutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant