Afbeelding

Column Paul Bombeld - Noorderhaven-haven

Algemeen Columns

Noorderhaven-haven

Nu de dagen in rap tempo korter gaan worden is het vaarseizoen bijna voorbij. En dat is een flinke tegenvaller voor de gemeente Zutphen. Dit hele voorjaar, zomer en najaar heeft er geen enkele boot aangelegd in de nieuwe jachthaven Noorderhaven. Terwijl vorig jaar zomer de haven al officieel werd geopend. Ziet u het al gebeuren in de detailhandel? 'Het eerste jaar na opening van de nieuwe winkel komt er niet één klant'. Een hele bijzondere prestatie.

Maar dat is nog niet alles, want ik heb voor u nog een financieel plaatje. De aanleg van de passantenhaven heeft de gemeente Zutphen maar liefst zes miljoen euro gekost. Een flinke investering, maar straks gaan de havengelden dan ook bij de gemeente binnenstromen. Maar zes miljoen euro investeren betekent een jaarlijkse rentelast van zo'n 240.000 euro, een fors bedrag. Zou de gemeente dat geld ook nog terug willen verdienen? En dan in een half jaar tijd, want de opening van het vaarseizoen begint pas in mei en in oktober is het alweer voorbij. Slik. Dat is dan 40.000 per maand, omgerekend ruim 1300 euro per nacht. En met 49 ligplaatsen is dat een grote uitdaging en dan moeten ook nog alle ligplaatsen iedere nacht bezet zijn. Onrealistisch.

En dan is er nog iets. Precies in de periode dat de gemeente Zutphen opdracht gaf voor de bouw van een nieuwe jachthaven verscheen er een interessant rapport met de volgende zorgelijke conclusie: De bezettingsgraad van jachthavens neemt af, meer dan 50% van de bootbezitters is 60 jaar of ouder en de jongeren willen geen boot meer. Vanuit dit oogpunt is zo'n jachthaven nou niet de meest verstandige investering.
En nu is het nog wachten op vastliggende steigers en een stevig verankerde loopbrug en dan is onze haven operationeel. Maar laat de gemeente dan niet een fout maken met de aanschaf van een drijvende betaalautomaat. Met een jachthavenbetaalkaart kunnen booteigenaren tegenwoordig elektronisch betalen. Even de lengte van de boot invoeren, de verblijfsduur en naam van de boot en het betaalstickertje wordt automatisch geprint. Zo moeilijk is dat allemaal niet, maar afstandelijk, koud en kil is dat wel.

Zelf ben ik voorstander van een ouderwetse havenmeester die de passanten een warm welkom heet. Zo'n man met een havenmeesterspet die iedere avond de liggelden bij de passanten komt innen. Dat lijkt mij ook wel een interessant baantje. Als echte landrot een beetje keuvelen met die rijke patsers die tonnen uitgeven aan zo'n jacht en dan een beetje mopperen over die hoge liggelden.

Als het u ook wel een leuke functie lijkt zou ik snel reageren middels een briefje naar de gemeente. Wie weet bent u straks Zutphens eerste officiële havenmeester. Laat die boten maar komen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant