Uit handen van burgemeester Carry Abbenhues ontving Rudi van Straten de onderscheiding. Foto: Aart van Beek
Uit handen van burgemeester Carry Abbenhues ontving Rudi van Straten de onderscheiding. Foto: Aart van Beek

Koninklijke onderscheiding voor Rudolf (Rudi) van Straten

Algemeen

Zutphen - Rudi van Straten is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Donderdag 1 september ontving hij vanwege zijn 40-jarig jubileum de onderscheiding uit handen van burgemeester Carry Abbenhues. Dit gebeurde tijdens een speciaal voor hem gearrangeerd klein symposium in de Walburgiskerk. Dit symposium was gewijd aan het klinkend erfgoed in Nederland.

Rudi van Straten werd 40 geleden rijks-orgeladviseur en adviseur 'Klinkende Monumenten', een term die hij zelf bedacht. Daarbij is hij Specialist Conservering en Restauratie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij werd hoofdverantwoordelijk voor ca. 1600 door het rijk beschermde orgels. Hiervoor beschikt hij over een buitengewone expertise op het gebied van orgelmusicologie, historische orgelliteratuur, orgelbouwkunde en orgelbouwhistorische kennis. Hij is zeer deskundig op het vakgebied van orgels, maar ook kenner van carillons, torenuurwerken, klokken, uurwijzers en zonnewijzers. Hij wordt hiervoor binnen dit vakgebied zeer gewaardeerd.

Van Straten was betrokken bij de restauratie van het Pieter Gerritz Orgel, het oudste beschermde orgel van Nederland. Daarnaast was hij betrokken bij de restauratie van het Pierre Palla Orgel, het jongste beschermde orgel van Nederland. Hij werkte intensief samen met de Orgelmakerij Reil voor de restauratie van het wereldberoemde Bader-Orgel hier in de Sint Walburgiskerk. Hij heeft ervoor gezorgd dat Nederland weer beschikt over een bespeelbaar oudste orgel. Dit orgel behoort tot de drie oudste orgels in de wereld, het orgel is zelfs vernoemd naar hem als blijk van hoge waardering.

Het werk van de heer Van Straten betekent veel voor het Erfgoed van Nederland. Dankzij zijn manier van werken is de rijksmonumentenzorg op het gebied van Klinkende Monumenten, op een zeer hoog kwaliteitsniveau gekomen. Hierdoor heeft de Rijksdienst een gerespecteerde sleutelpositie verworven.

Van Straten hielp bij het opstellen van een advies over het in stand houden van het ambacht orgelbouwer. Naast zijn werk heeft hij bovendien bij verschillende organisaties op het gebied van orgels geadviseerd en initiatieven ontplooid.


Rudi van Straten neemt de felicitaties in ontvangst van burgemeester Abbenhues. Foto Aart van Beek

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant