Hospice-coördinator Peter Buskermolen en Marlies Snijders, voorzitter van Stichting Vrienden van het Hospice Zutphen, zijn heel blij met de bijdragen van de Club van Honderd. Foto: Rudi Hofman

Hospice-coördinator Peter Buskermolen en Marlies Snijders, voorzitter van Stichting Vrienden van het Hospice Zutphen, zijn heel blij met de bijdragen van de Club van Honderd. Foto: Rudi Hofman

Jubilerende Club van Honderd helpt Hospice Zutphen laagdrempelig te houden

Zorg

ZUTPHEN – Al tien jaar lang profiteert Hospice Zutphen dankbaar van de gulle bijdragen van leden van de Club van Honderd. Hospice-coördinator Peter Buskermolen en Marlies Snijders, voorzitter van Stichting Vrienden van het Hospice Zutphen, leggen graag uit waarom deze ‘club’ zo belangrijk is.

Door Rudi Hofman

De ‘Honderd’ in de Club van Honderd staat niet voor het aantal leden, maar op de minimale bijdrage van 100 euro die leden jaarlijks voor een periode van vijf jaar of meer aan het Hospice Zutphen doen. Deze bijdragen belanden bij de Stichting Vrienden van het Hospice Zutphen en die bepaalt vervolgens in overleg met het hospice waaraan ze worden besteed.

Het belangrijkste, zo benadrukken hospice-coördinator Peter Buskermolen en Marlies Snijders van de vriendenstichting, is dat iedereen in de laatste levensfase in het hospice terechtkan. Dus ook als iemand een krappe beurs heeft en de eigen bijdrage niet of niet geheel kan betalen. “Zij worden hierbij dan vanuit het gastenfonds geholpen, dat onder meer door de Club van Honderd wordt gevuld”, legt Buskermolen uit. Het hospice ontvangt verder donaties en legaten van particulieren en geregeld leveren maatschappelijke initiatieven en acties mooie bedragen op. Snijders: “Onze doelstelling als vriendenstichting is dat iedereen hier kan zijn. Daarnaast willen we het comfort van de gasten zo optimaal mogelijk maken.” Zo heeft de stichting met een crowdfundactie gezorgd voor airco in de vijf gastenkamers en meebetaald aan de zonnepanelen op het dak. Deze maatregelen hebben de energierekening flink verlaagd - de airco’s worden winters gebruikt om de vertrekken te verwarmen. De aanschaf van een aanhaakbed voor de partner van een gast, is ook door de stichting bekostigd en zij heeft een extra aflossing van de hypotheek op zich genomen. 

Garantie
Buskermolen zegt dat de exploitatie van het hospice zonder de inbreng van de vriendenstichting/Club van Honderd niet op de huidige manier mogelijk was geweest. “Deze hulp is heel belangrijk, omdat het garandeert dat iedereen hier kan komen en we onze gasten comfort kunnen garanderen. We bieden hier wel 24-uursverpleegzorg, iets wat lang niet in alle andere hospices het geval is. De basis van ons hospice zijn de zestig zorgvrijwilligers. Zij worden ondersteund door professionele verpleegkundigen.”

De Club van Honderd heeft momenteel vijftien leden, vertelt Snijders. Dit jaar heeft zij twee nieuwe leden mogen verwelkomen. Toch klinkt het ledental niet erg indrukwekkend. Snijders beaamt dit. Volgens haar blijkt het in de praktijk ‘best wel zoeken hoe je de doelgroep bereikt’. 

‘Fantastische instelling’
Een van de leden van de Club van Honderd is Ferdy Klein Brinke, eigenaar van Electroworld in Vorden. Zijn voorganger was al lid en Ferdy heeft, zo zegt hij, geen moment getwijfeld of hij het lidmaatschap zou voortzetten: “Ik vind het hospice sowieso een fantastisch mooie instelling. Mensen krijgen daar een ontzettend goede verzorging en het wordt ze naar de zin gemaakt in de laatste fase van hun leven. Dat hoor ik regelmatig in de winkel.”

Oproep
Naast de jaarlijkse bijdrage als clublid faciliteert Klein Brinke het hospice ook op andere manieren. Bijvoorbeeld door voor het plaatsen of repareren van een televisie of vaatwasser ‘niet de volle mep te rekenen’. Het magere aantal clubleden verbaast de Vordense ondernemer. “Het is super belangrijk dat een instelling als dit hospice behouden blijft; te belangrijk om níet te ondersteunen. Dus zeg ik tegen iedereen: word lid!” Ten slotte is het zeker vermeldingswaard dat Ferdy Klein Brinke in de organisatie zit van de Heavensride; een jaarlijkse fietstocht met afstanden tussen 60 en 400 kilometer waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat. Al twee keer heeft het Hospice Zutphen hierin mogen meedelen. “Het hospice stelt op zijn beurt vrijwilligers beschikbaar voor de Heavensride”, besluit de Vordenaar zijn verhaal.

Aanmelden als lid van de Club van Honderd van Stichting Vrienden van het Hospice Zutphen is mogelijk door een mail te sturen naar: vrienden@hospice-zutphen.nl. Kijk voor meer informatie op: hospice-zutphen.nl/vrienden.

Ferdy en Mariëlle Klein Brinke in hun winkel in Vorden. Electroworld Klein Brinke is al jaren lid van de Club van Honderd die Hospice Zutphen ondersteunt. Foto: eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld