Henk en Dinie Gosselink en Riet en Hans Geurts voor de winkel, straks appartementen aan de Landlustweg. Foto: Liesbeth Spaansen

Henk en Dinie Gosselink en Riet en Hans Geurts voor de winkel, straks appartementen aan de Landlustweg. Foto: Liesbeth Spaansen

Einde van een kleurrijke periode

Economie

Colors@Home Gosselink sluit de deuren

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN – Posters voor de leegverkoop van Colors@Home Gosselink aan de Landlustweg 30 in Steenderen zijn op de ramen geplakt. “Dat voelde even vreemd”, moet Hans Geurts bekennen. “Het einde van een tijdperk. Nog tot eind januari hebben we de winkel open om daarna de deuren voorgoed te sluiten.” Aangeboden restanten zijn voor schappelijke prijzen te koop en ook de beddenhoek boven biedt nog het een en ander aan matrassen, hoeslakens en kussens. 

Woninginrichting
Het pand kent een lange geschiedenis. Bertus Gosselink, vader van Henk en opa van Riet woonde in het huis aan de Landlustweg vanaf 1935. De timmerman maakte boekenkastjes en fotolijstjes. “Een bekende van hem regelde voor hem de Kamer van Koophandel en was hij per 1 april 1946 geregistreerd”, weet Henk nog goed. “Ik ben hier geboren als enig kind en was veel bij huis. Ik werkte daarom al snel mee in de winkel.”
Henk en Dinie zetten na hun trouwen in 1960 de winkel voort als ‘Woninginrichting en Textiel Gosselink’ waar vloerbedekking, meubels, gordijnen en kleding verkocht werd. Met enthousiasme vertellen ze hoe de winkel toen was ingericht, met werkplaats. “Hier konden we de vloerbedekking spannen”, wijst Henk aan.

Textiel
Dat er textiel in de winkel werd verkocht, was te danken aan Dinie, die gewerkt had bij een kleermakerij. “Ik heb toen wel alle diploma’s moeten halen. Niet alleen de middenstand, ook voor damesondermode, damesbovenmode, pastinette, noem maar op. Ik heb zeker tien diploma’s gehaald, waarvoor ik verschillende keren in Arnhem ben geweest.”
Twee tot drie keer per jaar bezochten ze het confectiecentrum in Amsterdam. “We waren er altijd te vroeg, om te kijken wat de dames en heren daar droegen. Wij kochten van elk model één, zo liepen we voorop in de mode.” Ze kochten nooit kostuums, omdat die zijn lastig te vermaken waren.
In 1996 namen Hans en Riet de winkel over, wel na twijfels. “Als zelfstandige maak je meer uren dan 40 in de week”, zegt Hans. Dinie vult aan dat het wel afwisselend werk is, wat Hans kan bevestigen. Riet, die na overname van het bedrijf, terugging naar haar ouderlijk huis, bleef deels in het onderwijs werken. De textiel verdween. “Daar hadden wij niet zoveel mee”, vertelt Hans hierover. Toen werd ook afscheid genomen van hun jarenlange vaste hulp, Janny Fokkink”, vertellen ze. De winkel werd uitgebreid met vloeren en gordijnen. “Daarvoor kwam George van Aalst het team versterken.”

Colors@Home
In september 2009 zetten Hans en Riet de winkel voort als Colors@Home Gosselink, naast de woninginrichting, gordijnen, raamdecoratie, zonwering, naaigaren en borduurzijde, een uitbreiding in het assortiment met behang en verf. De slaapkamerafdeling bleef bestaan. Riet bleef voor de klas staan tot 2020, Dinie sprong in die periode bij in de winkel als Hans en George op karwei waren. In de coronatijd bleef de winkel een lang weekend open of op afspraak. Deze openingstijden werden daarna gehandhaafd.
Nu, bijna vijftien jaar later ziet het leven er anders uit. Wat betreft gezondheid moet Riet een stapje terug doen, en de beide zoons van Hans en Riet willen de zaak niet overnemen. “Dat wisten we, maar dan moet je wel een keuze gaan maken.” De familie is dankbaar het met elkaar te kunnen afsluiten.

Appartementen
Het pand aan de Landlustweg blijft bestaan, zelfs de eerste steen blijft, al zal het van binnen en van buiten anders worden. Hans laat de tekeningen zien van de architect. “De glazen voorpui verdwijnt en er komt een fraaie wit gepleisterde muur met ramen. In het pand worden vier appartementen gerealiseerd, twee beneden en twee boven en er komt een lift. Wij wonen al in het appartement beneden en blijven daar.” Henk en Dinie gaan hun vrijstaande woning verlaten om in een van de appartementen te gaan wonen. Van de beide andere appartementen is er nog een beschikbaar.

Hans blijft in de woninginrichting werkzaam, zij het als ZZP’er. Sinds het vertrek in 2022 van werknemer George van Aalst naar Hubo Homed op Leesten (Zutphen), had Hans al een aantal bedrijfsactiviteiten gestopt. Deze werden in overleg doorgespeeld naar George, waardoor er goede contacten ontstonden met de gebroeders Heijink van Hubo Homed. “In eerste instantie was mijn gedachte minder positief vanwege de combi bouwmarkt en woninginrichting. Maar Hubo Homed verkoopt de goede A-merken die ik ook voerde, en ze leveren kwaliteit met goede service. Vandaar dat ik mijn klanten graag aan Hubo overdraag. Mijn gevoel daarbij is goed”, eindigt Hans.

Team Hubo Homed in Zutphen: Sander Heijink, Hans Geurts, Stefan Heijink (staand) en Yvonne Bouwmeister en George van Aalst (zittend, v.l.n.r.). Foto: Wesley Straalman
Hat pand aan de Landlustweg. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld