Foto: Murk Feitsma
Foto: Murk Feitsma Murk Feitsma

HOW TO | BESTRATEN VAN JE TUIN

Wonen

Bezig met een tuinontwerp en kan je wel wat tips gebruiken over de keuzes in bestrating? Lees dan vooral even verder. De tegels die je kiest in de tuin zorgen voor een groot deel van de sfeer. Zorg er ook voor dat het goed past bij de rest van de tuin en het huis. Ook kun je kijken naar onderhoudsvriendelijke tegels. Er zijn tegels die beter bestemd zijn voor groene aanslag. Heb je met spelende kinderen te maken, dit kan ook veel te maken hebben met de beslissingen die je moet nemen. 

Moderne bestrating.
Moderne, strakke tuinen zijn momenteel erg populair. Er worden vaak grote vierkanten tegels gebruikt. Deze zijn makkelijk te onderhouden en prima te plaatsen in grote en kleine tuinen. Door het gebruik van grotere tegels in kleine tuinen, oogt de tuin vaak groter en ruimer. Ook creëer je hiermee een rustiger beeld in je tuin met strakke lijnen. Daarnaast kun je ook kiezen voor tegels van verschillende groottes, daarmee krijg je net iets meer variatie in je tuin. Je hebt verschillente soorten tuintegels, de keramische tegels zijn een aanrader, deze heeft veel voordelen met zich mee, de groene aanslag hecht zich niet, kleurvast, kras en vlekbestendig, hoge stroefheid en exclusieve uitstraling. Ook is er veel keuze in designs en formaten. Het enigste nadeel is dat het prijziger is in aanschaffen en voegen. Je kan ook kiezen voor betonnen tegels, deze zijn sterk en slijtvast. Prijs-kwaliteitsverhouding zijn ze ook interessant. Alleen vragen ze wat meer onderhoud. Ze zijn gevoelig voor vlekken en ze zijn minder kleurvast. Ook heb je nog natuursteen. Dit is een prachtig materiaal en geven een aardse uitstraling en hebben een natuurlijke hardheid. Natuursteen wordt vaak zelfs mooier door de jaren heen.  

In de achtertuin op je terras en looppad, maar ook bij de voordeur moet je rekening houden dat je tuintegels niet glad kunnen worden door bijvoorbeeld regen. Ook moet je niet een te donkere tuintegel nemen, dit kan in de zomer erg warm worden. Loop je achtertuin of voortuin iets op of af, dan is het leuk om met een klein trapje te werken. Doe dit in één strakke lijn met dezelfde tuintegel, zo hou je het rustig en strak. Bij een moderne tuin past een loungeset met strakke lijnen en kubistische vormen optimaal. 

Romantische bestrating.
Bij romantisch denken we al snel aan een weelderige tuin, dan is het ook mooi om kleinere tegels te gebruiken. Op je terras zou je ook met een patroon of vorm kunnen gaan werken. Dit geeft een gezellige uitstraling. Ook heb je Portugese tegels, deze staan bekend om hun mooie patronen die je onder je terras kan leggen of over je hele tuin kunt gebruiken. Gebruik een frisse kleur als bestrating en combineer dit met verschillende bonte kleuren van bloemen en struiken. Een tuinbank of bistrosetje is een must in elke romantische tuin. Je kunt kiezen voor getrommelde bestrating, doordat de tegels getrommeld zijn, geeft dat een nostalgisch uiterlijk aan het geheel. Deze zijn ook in verschillende soorten en kleuren te krijgen.

Tijdloze bestrating.
De moderne tegels geven vaak een tijdloze uitstraling. Maar ook de Klinkers staan bekend om hun uitstraling. Ook kan je de klinkers vaak combineren met andere tuintegels. Ze zijn wel gevoeliger voor groene aanslag, maar met een hoge drukspuit of een biologisch sopje makkelijk schoon te krijgen. Wat ook het leuke aan klinkers zijn, is dat je dit op vele verschillende manieren kan leggen. Je kan het in visgraat leggen, horizontaal, diagonaal of verticale lijnen. Maar je zou het ook in een patroon kunnen leggen zoals bijvoorbeeld een cirkel. En er zijn nog vele andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld: ellenboogverband, halfsteensverband of vlechtverband.

Je hoeft natuurlijk niet voor 1 soort bestrating te kiezen. Het is juist leuk om te combineren. Je kan bijvoorbeeld je bestrating ook leuk combineren met een rand split erlangs. Ook zou dit goed zijn voor de afwatering.  

Hou met deze dingen rekening voordat je begint met bestraten.
Zoals net al werd genoemd, de afwatering. Is er in je tuin veel bestrating, let dan goed op waar je afwatering heen moet. Je kan kiezen voor een drainage te zetten, of kies voor een grindgat. Kortom, let hier goed op zodat je niet te maken krijgt met verzakkingen in je tuin.
Ook moet je kijken of je verlichting wil in je tuin, de aanleg hiervan moet ook gedaan worden voordat er wordt bestraat.  

Teken je terras in zodat deze niet te klein kan worden. Zet je hier een tuinset neer, is het fijn als er voldoende loopruimte is rondom je tuinset. In de megastores van Tuinmeubelshop geven ze goed advies hoe je hier het beste rekening mee kunt houden.
Ook is het belangrijk om niet een te donkere tuintegel te nemen, helemaal als er kinderen in je tuin spelen. Deze willen in de zomer vaak op bloten voetjes lopen, met een donkere tuintegel zouden ze hun voetjes kunnen verbranden door de warmte.

Bij een oprit moet je rekening houden dat je voor een sterke tegel kiest. Dit is anders als een tuintegel waar gewoon op gelopen wordt. Bij een oprit heb je met zwaargewicht te maken. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld