Een trein verlaat station Zutphen richting Brummen en Arnhem. 
Foto: Sander Grootendorst
Een trein verlaat station Zutphen richting Brummen en Arnhem. Foto: Sander Grootendorst

Petitie-nachttrein: ook gemeenten zijn vóór

Vervoer

ZUTPHEN – De gemeenten Zutphen en Brummen scharen zich achter het initiatief van de Zutphense Jongerenraad, die graag wil dat er een nachtreinverbinding komt tussen Arnhem en Zutphen. Leden van de Jongerenraad hebben de petitie vorige week in Den Haag aangeboden aan de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat.

Door Sander Grootendorst

“De Kamerleden reageerden positief”, zegt bestuurslid Milan Altena van de Jongerenraad, die – uiteraard – per trein van Zutphen naar Den Haag waren gereisd. “Er kwamen er ook aardig wat opdagen, dat is een goed teken. Iedereen ziet het belang hiervan wel in, ook de gemeenten die mede-ondertekend hebben en vertegenwoordigers van de horeca in Arnhem en Zutphen die we hebben gesproken.” Ook reizigersorganisatie Rover plaatste een handtekening. Desondanks verwacht Altena dat het een zaak van lange adem wordt voordat Zutphenaren en Brummenaren daadwerkelijk ook na 0.21 uur nog in Arnhem op de trein richting Zutphen kunnen stappen.

De concrete vraag aan de politici luidt: “Wij verzoeken de Tweede Kamer om zich in te zetten om deze nachttrein op te nemen in de nieuwe hoofdrailnetconcessie en samen met de vervoerders te gaan onderzoeken wat er mogelijk is.”

In het document Maak Zutphen en omstreken ook in de nacht bereikbaar, dat de kamercommissie nu in handen heeft, zijn ook reacties opgenomen die duidelijk maken dat de behoefte aan een nachttrein niet alleen onder jongeren leeft:

–  “Ik trein graag ‘s nachts als ik naar een concert ga of uit.”
– “Frequent concertganger, gaat graag naar de 013, Merleyn, Doornroosje en TivoliVredenburg.”
– “Werk soms tot laat in de Randstad en wil thuis kunnen komen’ ‘Jongere wonend in Brummen, voor een groot deel afhankelijk van OV.”
– “Ook een bejaarde wil wel eens naar een avondconcert in Amsterdam, dat is nu onmogelijk omdat Brummen dan niet meer bereikbaar is.”
– “Werkend in de gezondheidszorg, volg regelmatig cursussen in grote steden in de Randstad welke ook wel eens gecombineerd worden met sociale uitjes en evenementen. Door de beperkte treintijden lastig om dit met het openbaar vervoer te bezoeken.”
– “Ben leidinggevende in de horeca, dus altijd te laat klaar om naar Arnhem te gaan.”

De petitie is 698 keer ondertekend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant