Station Zutphen bij nacht. De laatste trein uit Arnhem komt hier om 0.54 uur aan. Foto: Sander Grootendorst
Station Zutphen bij nacht. De laatste trein uit Arnhem komt hier om 0.54 uur aan. Foto: Sander Grootendorst

Pleidooi voor nachttrein Arnhem-Zutphen

Vervoer

ZUTPHEN – Jongerenraad Zutphen doet mede namens alle ‘nachtreizigers’ naar deze stad een oproep om een nachttrein te laten rijden tussen Arnhem en Zutphen. Daartoe is een petitie opgesteld die aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. 

Door Sander Grootendorst

Zutphense jongeren hebben aan de Jongerenraad hun behoefte aan een nachtelijke treinverbinding kenbaar gemaakt. Bestuurslid Milan Altena: “Na wat onderzoek bleek dat deze vraag veel breder lag dan alleen bij de Zutphense jongeren. We hebben contact opgenomen met diverse jongerenorganisaties in omliggende gemeenten en ontdekten we dat dezelfde vraag daar ook leefde.”

Vervolgens werd duidelijk dat het niet alleen jongeren zijn die graag na 0.21 uur nog vanuit Arnhem naar Zutphen zouden willen reizen. Je zal die laatste trein maar net missen en met de taxi moeten. Dat loopt flink in de papieren; menigeen kan daarover meepraten. Altena: “Het zijn bijvoorbeeld mensen die naar een concert in de Randstad gaan en graag tot het einde willen blijven.” Maar niet alleen het uitgaansleven heeft ermee te maken, stelt Altena. Wie in Arnhem of omgeving  laat moet werken, moet noodgedwongen voor ander vervoer kiezen, waar de trein het handigste zou zijn.

De Jongerenraad ging op onderzoek om erachter te komen hoe de nachtelijke verbinding te realiseren zou zijn. De nachttrein laten opnemen in de zogenoemde hoofdrailnetconcessie bleek de beste optie. “Deze concessie wordt eens in de zoveel jaar vastgesteld door het Rijk. Nu is het aan ons om aan te tonen dat er vraag is naar zo’n nachttrein. Daarom zijn we een petitie gestart die we uiteindelijk willen aanbieden aan de Tweede Kamer.”

Bij het ter perse gaan van deze krant was de petitie al ruim 350 keer ondertekend. Daar kunnen er nog wel wat bij om de vraag kracht bij te zetten, aldus Altena: “In principe kunnen we de petitie al aanbieden aan de Tweede Kamer, maar we streven naar meer handtekeningen om het serieuzer te doen overkomen. Vervolgens is het aan de Tweede Kamer om te beslissen of ze dit voorstel willen toevoegen aan de concessie en dan samen met de vervoerders te onderzoeken wat er mogelijk is.”

In de petitie is ook nog sprake van reizigers die laat op Schiphol aankomen en daarna Arnhem nog wel halen, maar Zutphen niet meer. Daarnaast worden specifiek de inwoners van Dieren en Brummen aangesproken. Nachtreizigers die naar die dorpen moeten, kunnen uitstappen op het station in hun woonplaats.

Nederland kent diverse nachttreinverbindingen. Zo rijdt vervoerder Arriva-iedere vrijdagnacht van Groningen via Assen naar Amsterdam-Centraal en Schiphol. 

De Jongerenraad ziet de nachttrein als wezenlijke vervoersaanvulling voor Zutphen en wil ervoor strijden. Altena: “De petitie is geen garantie voor succes, maar we zullen ons ervoor blijven inzetten en blijven lobbyen.”

De petitie is hier te vinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant