Wim Wegman (links) en Kees Lustenhouwer zien de toekomst van de busjes van Stap-in-stap-uit met vertrouwen tegemoet. Foto: Eric Klop
Wim Wegman (links) en Kees Lustenhouwer zien de toekomst van de busjes van Stap-in-stap-uit met vertrouwen tegemoet. Foto: Eric Klop

Stap-in-stap-uit-bus past dienstregeling aan

Vervoer

ZUTPHEN – Stilstand is achteruitgang. Opnieuw zet de Stap-in-stap-uit-bus de versnelling in de vooruit om het de gebruikers van de Zutphense OV-voorziening nóg meer naar de zin te maken. Per 29 november aanstaande gaat de dienstregeling op de schop.

Door Eric Klop

Niet de frequentie wordt groter, maar de route anders. “Zodat de busjes van dinsdag tot en met zaterdag dagelijks alle wijken met het centrum verbinden”, onthult Wim Wegman, voorzitter van de exploiterende stichting. “Nu worden met de binnenstad als bestemming nog de ene dag Polbeek en de Zuidwijken bediend, en de andere dag Warnsveld en De Hoven. Dat bracht veel vragen en onbegrip met zich mee. Daarom is nu besloten tot bundeling. Iedere ochtend, behalve op niet-koopzondagen en maandag wanneer de meeste winkels dicht zijn, rijdt de ene bus heen en terug van De Hoven, via de Zuidwijken, naar het stadscentrum, terwijl de andere Warnsveld en Polbeek over en weer met de binnenstad verbindt”, aldus Wegman.

Hij voegt toe: “Op de Overwelving wordt drie kwartier halt gehouden, voordat de bussen terugrijden naar het beginpunt. Daarnaast rijden ze heen en terug kriskras door het centrum. Dat geeft de gebruikers soms wel 75 minuten de gelegenheid om in de Zutphense binnenstad te vertoeven voor boodschappen of een kopje koffie. Bovendien kennen beide aangepaste routes een aantal nieuwe haltes. Zo kunnen passagiers vanaf 29 november ook op- en uitstappen bij onder meer eethuis De Kade, Schouwlaak, koffiespecialist de Pelikaan en de Emmanuelkerk”, wijst de voorzitter op de nieuwe dienstregeling die dezer dagen verschijnt op de website van Stap-in-stap-uit.

Perikelen
De koerswijziging is mede ingegeven door allerlei perikelen waarmee de openbaar vervoersvoorziening voor senioren en jongere mensen die slecht ter been zijn sinds de eerste officiële rit in september vorig jaar te maken had. Zo hield de coronapandemie de twee elektrisch voortgedreven busjes regelmatig in de remise. “Ook tijdens de hittegolven van afgelopen zomer werd een tiental dagen niet gereden”, weet mede-initiatiefnemer en huidige penningmeester Kees Lustenhouwer. “Door de warmte was er nauwelijks aanbod en in de bussen liep de temperatuur te hoog op. Kortom, Stap-in-stap-uit moet sindsdien weer onder de aandacht worden gebracht. En dan vooral extra inspelend op de behoefte.”

Een los kaartje kost 1,50 euro, een tienrittenkaart 13,50 euro en een solo- of duo-jaarabonnement respectievelijk 60 en 90 euro, maar om de nieuwe dienstregeling te vieren en de doelgroep daarmee op voordelige wijze kennis te laten maken is het vervoer vanaf de invoering tot en met de hele maand december gratis. Wim Wegman: “Toch gaat voor dit gratis ticket hetzelfde op als in de feestmaand vorig jaar. Een aantal bedrijven, waaronder bonbonatelier Janson en bakkerij Van Zuijlen, geven bij overhandiging van het vervoersbewijs korting op een product naar keuze. Zelfs een gratis kaartje is dus geld waard”, lacht de voorzitter.

Inkomsten
De leaseconstructie waarmee Stap-in-stap-uit door de Zutphense dreven zoeft wordt bekostigd aan de hand van een gemeentelijke subsidie. Voor overige zaken, zoals de energie waarop de busjes rijden en koffie, een eindejaarspresentje en kleding voor de vrijwillige chauffeurs, moet de exploiterende stichting eigen inkomsten genereren. Daartoe worden de bussen al langere tijd iedere niet-koopzondag tegen een passende vergoeding beschikbaar gesteld aan derden. “Dit aanbod wordt nu uitgebreid naar alle dagdelen buiten die waarvoor de reguliere dienstregeling geldt”, belooft Kees Lustenhouwer. “Groepsvervoer op aanvraag, bijvoorbeeld voor kinderuitjes of gezamenlijk theaterbezoek. Per bus kunnen zes mensen mee. Dat kost 30 euro per dagdeel, inclusief chauffeur. Reserveren is mogelijk via de website of een telefoontje naar 06-41816129.”

Er is meer dat geld in het laadje moet brengen. De penningmeester geeft aan dat het bedrijfsleven zich kan aanmelden om op de bussen te adverteren. “In alle maten, mits het maar past”, nodigt Kees Lustenhouwer uit. Datzelfde doet hij mede namens voorzitter Wim Wegman richting nieuwe chauffeurs. “Momenteel hebben we er achttien. Daar kan echt nog wel een aantal bij. In elk geval hopen we met ons aangepaste beleid Stap-in-stap-uit voor de Zutphense doelgroep levensvatbaar te houden. De verwachtingen zijn hooggespannen. Zeker ook nu men dag in dag uit in- en uit kan stappen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld