Sebo Ebbens. Foto: PR
Sebo Ebbens. Foto: PR

Vrijzinnig boeddhist Sebo Ebbens brengt derde boek uit

Religie

ZUTPHEN - Vrijzinnig boeddhist Sebo Ebbens uit Zutphen geeft les, is meditatie instructeur, begeleid mensen rond leven en sterven en schrijft boeken. Onlangs verscheen zijn derde boeddhistische boek: ‘Vriendelijk en vol mededogen. Wijs en vaardig handelen in het leven van alledag‘. Ebbens: “Dit boek is geïnspireerd door alle cursussen die ik over ‘leven en sterven’ heb gegeven. Uit die cursussen bleek dat vriendelijk en meedogend zijn een belangrijke voorwaarde is voor zowel een goed leven als goed sterven.”

Ebbens over het boek: Ik heb het geschreven omdat ik steeds meer ontdek hoeveel mensen er niet aardig of meedogend zijn voor zichzelf. Ze vinden bijvoorbeeld dat ze niet goed genoeg zijn of niet genoeg te bieden hebben. Wel zijn ze vaak aardig voor anderen. Het is ook mogelijk te zeggen dat veel mensen weinig balans in mededogen hebben voor zichzelf en voor anderen. Meestal doen ze zichzelf te kort, soms doen ze anderen te kort. Het boek beschrijft hoe belangrijk het is om die balans te hebben. Het boek biedt er ook oplossingen voor aan. Ik denk dat zoiets goed is voor ons allemaal; daar worden we beter van.”

‘Vriendelijk en meedogend zijn is een belangrijke voorwaarde voor zowel een goed leven als goed sterven’

“Ik denk dat twee dingen het boek bijzonder maken. De eerste is dat de methoden die in het boek beschreven worden om onze vriendelijkheid en ons mededogen verder te ontwikkelen, al lang bestaan. Het boek heeft een Tibetaans-boeddhistische inspiratiebron. Een aantal van die methoden heeft al een lange geschiedenis. Deze methoden hebben hun nut over de jaren heen bewezen. Natuurlijk zijn die methoden geheel aangepast aan onze Nederlandse situatie. Dat is iets wat ik overigens in al mijn boeken, artikelen en cursussen doe. Ik probeer de Tibetaans-boeddhistische inzichten altijd te integreren met wat we in Nederland gewoon zijn.

Een tweede dat het boek bijzonder maakt is dat het boek direct aansluit bij mijn eerdere boek ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistische perspectief’. Mijn opvatting over goed leven en goed sterven is dat we een beter leven zullen leiden en minder bang hoeven te zijn om te sterven, als we vriendelijker en meedogender voor onszelf en voor elkaar in het leven staan. Dat maakt ons aardiger, accepterender. Dan hoeven we niet meer zo te vechten. Dit is overigens geen unieke boeddhistische visie. Alle spirituele tradities beklemtonen het belang van vriendelijkheid en mededogen voor onszelf en anderen. We vergeten dat alleen zo vaak. Het zal ons helpen als we ons leven spiegelen aan het feit dat we vroeger of later zullen sterven. Dat maakt dat de urgentie, het belang dan groter wordt om er aandacht aan te besteden. Ik heb dat zelf gemerkt toen mijn zoon 11 jaar geleden overleed.”

Op de vraag of dit betekent dat we dan altijd aardig moeten zijn, reageert Ebbens resoluut: “Oh nee. Vriendelijk en meedogend zijn betekent op geen enkele manier dat we over ons heen hoeven te laten lopen, dat we alles hoeven toe te laten. Het betekent wel dat we vol herkennen en erkennen wat en wie zich aan ons voordoet. Daarna is het zonder meer mogelijk het volledig met elkaar oneens te zijn. Ook is het mogelijk om juist vanuit ons mededogen helder en scherp te zijn met name wanneer we zien hoe iemand anderen kwaad doet. Die ingreep voelt dan niet aardig voor de ander. Maar het doel is wel dat we er allemaal beter van worden.”

Hoe nu verder
“Ik blijf doorgaan om bovenstaande thema’s vorm te geven. Ik geef er bijvoorbeeld cursussen over (ook in Zutphen) en houd er gesprekken over met mensen die daar behoefte aan hebben.”

Meer informatie over die cursussen en de drie boeken is te vinden op de website. 


goedlevenensterven.nl

Cover van het boek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld