Tamim Mehdi (PvdA, met rode jas) reikt de Rode Taart uit aan straatcoaches Nur Ali Foinsiyo (links) en Steven van den Broek (rechts) en projectleider Paul Koopman (midden).” Foto: PR
Tamim Mehdi (PvdA, met rode jas) reikt de Rode Taart uit aan straatcoaches Nur Ali Foinsiyo (links) en Steven van den Broek (rechts) en projectleider Paul Koopman (midden).” Foto: PR

Rode Taart voor straatcoaches

Politiek

ZUTPHEN - De PvdA heeft de Rode Taart uitgereikt aan straatcoaches Steven en Ali. Met hun tomeloze inzet zorgen zij voor minder overlast en geven zij jongeren de kans om zinvolle en sportieve activiteiten te doen. 

Tijdens de lockdown verveelden jongeren zich en dat leidde tot overlast. De gemeente gooide de aanpak over een andere boeg. De destijds verantwoordelijk wethouder Annelies de Jonge startte met Interimbureau Koopman een straatcoach project op. Door de vernieuwende aanpak nam overlast bij een dansschool in de Zuidwijken meteen af. Dankzij dit succes werden de straatcoaches daarna op meerdere plekken in de gemeente ingezet, zoals winkelcentrum Dreiumme, het Stationsplein en bij de Uitwijk.

Straatcoach Steven vertelt: “Als er een signaal binnenkomt van buurtbewoners over overlast, dan gaan we er meteen op af. We leggen direct contact met jongeren en gaan met hen in gesprek. Soms is er meer nodig en nodigen wij hen uit bij ons te komen kickboksen.” Straatcoach Ali: “We gaan ook met jongeren langs werkgevers. En vragen of ze een baan of stageplek voor hen hebben.” Steven vult aan: “Soms is het nodig om net wat meer ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld wanneer iemand te laat op zijn werk komt. Dan staan we de dag daarna voor zijn deur en bieden wij hulp.” 

Projectleider Paul Koopman legt uit dat de straatcoaches écht persoonlijk contact met de jongeren leggen. En ook een alternatief bieden. Het gaat dan om sportieve activiteiten, zoals kickboksen, of sympathieke acties zoals het schoonmaken van een winkelcentrum.

Kandidaat voor de Gemeenteraad Tamim Mehdi (PvdA) vindt het belangrijk dat een project zoals straatcoaches de ruimte krijgt om te groeien: “Ik wil dat buurthuizen meer ruimte bieden aan jongeren. Bijvoorbeeld door in de avond vaker en langer open te zijn.” 

PvdA-lijsttrekker Jasper Bloem deed mee met het kickboksen. Hij is ook enthousiast over het straatcoach-project: “Als het gaat om het terugdringen van overlast, geloof ik meer in het project jongerencoaches, dan dat de gemeente overal camera’s neerzet. Ik vind het belangrijk dat jongeren niet als probleem worden gezien en dat zij de kans krijgen om te werken, te sporten of andere goede dingen in het leven te doen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant