Afbeelding

ChatGPT en sint in Zutphen

Opinie

ChatGPT en sint in Zutphen

Vorige week schreef ik een column over een informatiemiddag over ChatGPT in Zutphen. Een interessante ontwikkeling. Deze week maak ik mij er lekker gemakkelijk vanaf. Ik geeft het medium de vraag: ‘Schrijf een verhaal over de intocht van sinterklaas in Zutphen. 200 woorden’. Dit is het resultaat:

Op een frisse novemberochtend verzamelde de hele stad Zutphen zich aan de oevers van de schilderachtige IJssel, vol spanning en verwachting. De intocht van Sinterklaas was aangekondigd, en jong en oud stond te trappelen van ongeduld om de goedheiligman te begroeten.

In de verte doemde een majestueuze stoomboot op, versierd met kleurrijke vlaggen en wapperende Pieten. Het gejuich en gezang van kinderen vulden de lucht, terwijl de stoomboot langzaam aanmeerde. Sinterklaas, gezeten op zijn schimmel, keek plechtig uit over de menigte met zijn witte baard wapperend in de wind.

De Pieten sprongen vrolijk aan land, en een zee van pepernoten en snoep werd uitgestrooid voor de kinderen. Het feestelijke spektakel begon met een levendige optocht door de straten van Zutphen, waar Sinterklaas en zijn gevolg snoep en cadeautjes uitdeelden aan de opgewonden menigte.

De stad bruisde van vreugde en saamhorigheid terwijl kinderen en volwassenen samenkwamen om dit betoverende moment te vieren. De oude stad Zutphen ademde geschiedenis, maar op deze dag was ze ook springlevend met de magie van Sinterklaas. De intocht in Zutphen was meer dan alleen een traditie; het was een viering van gemeenschap en kinderlijke verwondering, en het herinnerde iedereen eraan dat Sinterklaas een tijdloze en geliefde traditie is die generaties blijft verbinden.

Nou, dat was het dan en het stelt mij een beetje teleur. Wat saai. Vul op de plaats van Zutphen een willekeurige plaats langs de IJssel in en het klopt ook. Het is een opsomming van algemeenheden. 

Maar ik probeer het opnieuw, nu met de vraag: ‘Zijn er zwarte pieten bij de intocht in Warnsveld. 75 woorden’. ChatGPT antwoordt: ‘In recente jaren is de traditionele Zwarte Piet in Nederland onderwerp van debat geworden vanwege zorgen over culturele sensitiviteit. Veel steden en dorpen hebben daarom overgangen gemaakt naar alternatieve Pieten, zoals Roetveegpieten, om tegemoet te komen aan deze zorgen. Of er zwarte Pieten aanwezig zijn bij de Sinterklaasintocht in Warnsveld kan variëren en is afhankelijk van de keuzes en beslissingen van de lokale organisatoren en gemeenschap. Het is raadzaam om lokale bronnen te raadplegen voor de meest recente informatie over dit onderwerp.’

Tot zover mijn digitale assistent van deze week. Wederom met een opsomming van algemeenheden. ChatGPT gaat vast nog flink groeien en heel groot worden, maar we moeten er nu nog geen wonderen van verwachten. Het schrijven van zo’n column blijft voorlopig maatwerk. Op m’n digitale assistent ChatGPT, hoef ik nu nog niet te rekenen. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld