Een vogelverschrikker is getuige van de kaalslag. Foto: Sander Grootendorst

Een vogelverschrikker is getuige van de kaalslag. Foto: Sander Grootendorst

Laatste restant vogelbosje opgeruimd

Natuur

ZUTPHEN – Ondanks alle ophef heeft Rijkswaterstaat donderdag toch de kaalslag van het ‘vogelbosje’ aan de Berkelsingel in Zutphen doorgezet. Alleen enkele bomen staan nog overeind. 

Door Sander Grootendorst

Omwonenden zijn perplex. Helemaal omdat de gemeente Zutphen bij monde van wethouder Sjoerd Wannet in Contact had laten weten niet blij te zijn met het rigoureuze optreden van de rijksdienst, exact drie weken eerder.

Het bosje is ruim twintig jaar liefdevol onderhouden door buurman Harm Buitink. Tal van vogels broedden er en er scharrelden egels rond. Weliswaar wist Buitink dat het stukje grond andermans eigendom was en dat die eigenaar – Rijkswaterstaat – er op enig moment andere plannen mee zou kunnen hebben. Dat het bosje midden in het broedseizoen compleet zou worden opgeruimd, had hij in zijn naarste dromen niet voorzien. 

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat legde uit dat de kaalslag nodig is om de bodemkwaliteit te kunnen onderzoeken. Daarna gaat het perceel in de verkoop. “Maar daarvoor had het hele bosje nog niet weg gehoeven?” zegt een buurtbewoner. “Je kunt gewoon een paar bodemmonsters nemen.”

Het doet pijn aan de ogen, zegt een andere buurtbewoner. “De hele buurt is erop tegen. Dat heb ik ook tegen de mannen gezegd, die daar nu aan het werk zijn. Maar ja, zij voeren natuurlijk alleen maar een opdracht uit.” De beide Zutphenaren maken duidelijk dat het groen niet alleen de vogels diende, maar ook de mens. “Het hielp enorm tegen geluidsoverlast.” Het perceel bevindt zich naast de drukke kruising met de Coehoornsingel. 

Het lapje grond heeft officieel de bestemming ‘groen’. Dus niet voor mensen om te wonen, maar planten en dieren. GroenLinks liet in een persbericht weten voorstander te zijn van het behoud van deze bestemming. “Het is schandalig hoe de Rijksvastgoeddienst met dit bosje is omgegaan”, aldus woordvoerder Dolf Logemann. 

De kans is aanwezig dat het weer een vogelbosje zal worden. Zutphen streeft naar uitbreiding van zulke bosjes in de gemeente. Samen met de stichting Landschapsbeheer Gelderland is daarvoor een speciale actie op touw gezet. Des te wranger voor Harm Buitink.

Drie weken geleden plaatste Buitink langs de weg een bordje met de tekst ‘Alles van waarde is weerloos’: woorden van de dichter Lucebert. Hij zette ook een vogelverschrikker neer. De werklieden die de laatste restanten van de struiken verhakselden, manoeuvreerden eromheen. Alle vogels waren al lang verschrikt weggevlogen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant