Harm Buitink uit zijn boosheid in een schilderij van het bosje zoals het was en zette deze op de plek des onheils neer. Foto: Sander Grootendorst

Harm Buitink uit zijn boosheid in een schilderij van het bosje zoals het was en zette deze op de plek des onheils neer. Foto: Sander Grootendorst

Motorzaag in bosje aan Berkelsingel: ‘Dag vogels!’

Natuur

ZUTPHEN - Meer dan twintig jaar heeft hij er ‘ziel en zaligheid’ in gelegd. Maar donderdag is het vogelbosje naast zijn woning aan de Berkelsingel in Zutphen grotendeels met de grond gelijk gemaakt. “Zo rigoureus, dat is toch nergens voor nodig?”, zegt Harm Buitink.

Door Sander Grootendorst

Twee mannen zijn namens Rijkswaterstaat met motorzagen en dus veel herrie bezig ribes, lijsterbes, egelantier en diverse andere soorten struiken een kopje kleiner te maken. Pimpelmees en heggenmus zingen – uit gewoonte waarschijnlijk, want hier valt niet meer te nestelen. “Daar broedde elk jaar het zwartkopje, we genoten van zijn welluidende zang”, wijst Buitink. “En er zaten altijd egels.” Dat is mooi, zou je zeggen: het gaat de laatste tijd met de egel in Nederland snel bergafwaarts.

Buitink: “Toen we hier kwamen wonen, heb ik de gemeente gevraagd of ik dit stukje grond van ongeveer 500 vierkante meter onder mijn hoede mocht nemen. Er gebeurde toch helemaal niets mee. De gemeente vond het goed.” Het groeide dankzij Buitinks inspanningen uit tot een waardevol stukje natuur midden in de stad. Hij liep als het ware vooruit op het recente initiatief van de gemeente Zutphen en de stichting Landschapsbeheer Gelderland om meer ‘vogelbosjes’ te creëren.

Later bleek dat Rijkswaterstaat de feitelijke eigenaar was van dit perceel aan de kruising met de Coehoornsingel. Ook Rijkswaterstaat had geen moeite met Buitink als beheerder. Dat bleek bijvoorbeeld toen hij toestemming kreeg om twee eiken pal naast zijn huis uit te dunnen. “Op mijn kosten uiteraard.” Verder liet hij een haag rond het bosje ontstaan, “en ik heb alle rommel en al het puin dat werd gedumpt steeds netjes opgeruimd. Mijn doel: een voor vogels en andere fauna aantrekkelijk leefgebiedje te scheppen, fijnstof af te vangen, inbraakgevoeligheid te pareren. Dat is allemaal aardig gelukt. Er zijn geen inbraakpogingen meer gedaan. Voor mijn werk in het bosje krijg ik waardering van de buurt.”

Als niet-eigenaar en niet-officiële beheerder wist Buitink natuurlijk dat Rijkswaterstaat op een goede dag ‘iets’ met de grond zou willen. Het bleek evenwel geen goede, maar een slechte dag. “Rijkswaterstaat wil het verkopen en kondigde aan ‘grove snoei’ te gaan verrichten om grondboringen te kunnen doen.” Het gebiedje heeft een groenbestemming, een nieuwe eigenaar zal daar rekening mee moeten houden. “Voor een grondonderzoek heb je aan een paar gaten genoeg.”

Donderdagmorgen voorzag hij de meest waardevolle struiken van een label, maar de mannen van Rijkswaterstaat lieten zich er niets aan gelegen liggen. In een reactie op vragen van Buitink liet Rijkswaterstaat per mail weten “begrip te hebben” voor zijn “betrokkenheid bij het onderhoud van dit perceel”. “Maar naar ons eigen inzicht laten wij het perceel grof snoeien in het belang van aanvullend bodemonderzoek.” Zodra de resultaten van dat onderzoek bekend zijn, komt het perceel in de verkoop, meldt Rijkswaterstaat.

Als de mannen met de motorzagen zijn vertrokken, inspecteert Buitink teleurgesteld de aangerichte schade. Hij uit zijn boosheid in een schilderij van het bosje zoals het was. Later in de middag zet hij het op de plek des onheils neer. “Een nieuwe lente? Dag vogels!” schrijft hij erbij.

Gemeente ‘onaangenaam verrast’
In een reactie op het verwijderen van het bosje zegt wethouder Sjoerd Wannet: “Rijkswaterstaat is eigenaar van die grond. Zij hebben woensdag bij de gemeente gemeld dat ze grondboringen gaan doen. Wij zijn ook onaangenaam verrast door deze ingrijpende snoeiwerkzaamheden. Dat zouden wij als gemeente anders hebben aangepakt.”

Feitelijke eigenaar Rijkswaterstraat besloot over te gaan tot grove snoei van het gebiedje voor bodemonderzoek. Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant