Still uit de film Silence of the Tides
Still uit de film Silence of the Tides

Twee bijzondere Nederlandse natuurfilms tijdens Luxor Zomerfestival

Natuur

ZUTPHEN - Het Luxor Zomerfestival vertoont van zaterdag 30 juli tot en met dinsdag 9 augustus twee Nederlandse natuurdocumentaires: het intieme en indrukwekkende Grutto! De reis van onze nationale vogel en Silence of the Tides, een poëtisch portret van de Waddenzee. 

Grutto!
Ruben Smit blies de Nederlandse natuurfilm in 2013 nieuw (bioscoop)leven in met de publiekshit De nieuwe wildernis, waarin de Oostvaarderplassen op BBC Earth-waardige wijze in beeld werden gebracht. In zijn nieuwe film Grutto! (2022) volgt hij de levensgevaarlijke reis van onze grutto, die symbool staat voor de rol van biodiversiteit in onze huidige samenleving.

Het verhaal start in de uitgestrekte veenmoerassen van Estland waar de oer-Grutto leeft zoals hij ooit leefde in Nederland. Verder, diep in de binnenlanden van Afrika in Senegal overwintert de grutto in mangrovebossen tussen de vissers en rijstboeren. Vroeg in februari start de duizelingwekkende tocht naar Europa. In Portugal verzamelen tienduizenden vogels om vervolgens de laatste etappe af te leggen naar Nederland. Hier, in de weilanden van boer Piet en boer Wim, moeten ze vele tegenslagen overwinnen om voor vliegvlugge kuikens te zorgen. Een andere groep grutto’s vliegt door tot in IJsland. In het vruchtbare land van vulkanen floreert de grutto als nooit tevoren, terwijl ze in Nederland maar net overleven.

Grutto! is te zien op zaterdag 30 juli, zondag 31 juli en dinsdag 2 augustus.

Silence of the Tides
Silence of the Tides (2020) van regisseur en cameraman Pieter-Rim de Kroon (Hollands Licht, A Day in a Life, V.I.S.S.E.N) is een intens cinematografisch portret van het internationale Waddengebied. Een film die in- en uitademt met de getijden van het Werelderfgoed, een van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent.

De documentaire geeft een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Een poëtische overpeinzing zonder voice-overs of interviews, tegen een overweldigend decor van lucht, water, wind, mist en voortdurend veranderend licht. Speciaal gemaakt voor het grote doek en met een levensechte Dolby Atmos soundtrack is het een hallucinerende bioscoopervaring. De film kreeg lovende recensies en werd bekroond met vier sterren in zowel Volkskant, Trouw als NRC Handelsblad.

Silence of the Tides is te zien vrijdag 5, zondag 7 en dinsdag 9 augustus.

Voor vertoningen en tickets ga naar www.luxorzutphen.nl. Tijdens het Zomerfestival is het tweede kaartje gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld