De kastanjeboom in het ochtendlicht, één dag voordat hij zou worden gekapt. Foto: Sander Grootendorst

De kastanjeboom in het ochtendlicht, één dag voordat hij zou worden gekapt. Foto: Sander Grootendorst 

Geliefde boom bij Leeuwenhuisje is niet meer

Natuur

ZUTPHEN - Tegenstanders van de kap van een markante kastanje in Zutphen bevestigden hun bezwaren vorige week resoluut op de stam van de boom. Het mocht niet baten.

Door Sander Grootendorst

“Ze gaan de kastanjeboom voor het Leeuwenhuisje kappen… Verschrikkelijk!” Woorden van een bewoonster van de Beekstraat, een week geleden. De boom aan het Rijkenhage, op de plek waar de Dieserstraat begint, leed volgens de gemeente aan kastanjebloedingsziekte en was aangetast door oesterzwammen. “We kunnen de boom helaas niet behouden.”

De gemeentelijke melding roept herinneringen op aan die zomerdag in 2015, toen toeristen gewond raakten nadat een tak uit een kastanjeboom was gevallen. Dat gebeurde pal aan de Berkel, op een steenworp afstand van het Leeuwenhuisje. Maar betekent dit dat dat ook deze markante boom tegen de vlakte moet? Nee, stelden de tegenstanders. Tegen de stam van de kastanje hadden twee van hen op leeshoogte drie A4’tjes bevestigd. Twee geprint en één handgeschreven – die eindigt met een excuus: “Sorry voor de punaises”. De brief richtte zich tot de boom zelf: “Allesbepalend ben je voor de sfeer, de beleving en de beeldvorming op deze zo druk bezochte plek in Zutphen.” “Er is een andere manier om bomen te bekijken en te beoordelen op ziektes”, vindt de afzender. “Deze kastanje is vitaal genoeg om geheel te herstellen van de aan hem toegeschreven ziektes.”

De beide geprinte brieven bevatten samen één tekst. Gesproken wordt van een “kaalslag” die in Zutphen gaande zou zijn. “Waar houdt dit op?” “De bomen zijn ziek, zeggen ze dan. Ze bedoelen dat het risicotaxatiebedrijf zich moet indekken tegen eventuele vergissingen in de risicoanalyse omtrent een boom. Stel dat er toch eens een tak uit de boom zou vallen […]. Het controleerbedrijfje dekt zichzelf in: ziek zwak of slechts misselijk: de boom moet weg.”
Tenminste een van de beide briefschrijvers liet weten officieel bezwaar aan te tekenen. De kastanjes die het Rijkenhage en de Berkelsingel (het vervolg van dezelfde straat) vele tientallen jaren sierden, zijn successievelijk allemaal weggehaald en vervangen door andere boomsoorten. “Miezerige boompjes”, stelt de auteur van de geprinte A4’tjes.

In een persbericht liet de gemeente op 15 maart weten dat de boom “later dit jaar” zou worden geveld. Dat bleek onverwacht voor de buurt al binnen twee weken te zijn. Maandag is de kastanje tegen de vlakte gegaan. “Vroeg in de ochtend waren de papieren eraf”, vertelt een omwonende. “ ’s Middags was de omgeving van de boom afgezet en kwam er een hoogwerker bij. Toen ik ’s avonds thuiskwam, was de boom weg. Afschuwelijk, het ziet er daar nu zó lelijk uit.” De omwonende vindt dat de gemeente de grote betekenis van bomen voor de buurt onderschat en daarover veel beter zou moeten communiceren.

Tegenstanders hadden hun bezwaar op de boom bevestigd. Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld