Sneeuwklokjes. Foto: Sander Grootendorst
Sneeuwklokjes. Foto: Sander Grootendorst

Sneeuwklokjes eerder dan sneeuwvlokjes

Natuur

VORDEN/LOCHEM -  “Dat is vroeg zeg! Ik heb ze zelf in de tuin, maar daar zijn ze nog niet opgekomen. Doen ze meestal pas in februari.” Een voorbijganger op een bospad tussen Vorden en Lochem kijkt met verwondering naar de berm, waar sneeuwklokjes voorzichtig hun kopjes de wereld in steken. Ze zijn nog niet helemaal open, je ziet alleen wat witte vlekjes op de bruinige bodem.

Door Sander Grootendorst

Er is nog geen sneeuw van betekenis gevallen deze winter. Dat kan nog komen, maar de sneeuwklokjes zijn in elk geval eerder dan de vlokjes. Al kunnen ze zelfs in december al in bloei staan, ze horen voor het gevoel meer bij de lente dan de winter en worden beschouwd als de eerste bodes van het nieuwe voorjaar. Die functie hebben ze al eeuwen.
Oorspronkelijk is het overigens geen inheemse plantensoort, maar afkomstig uit zuidelijkere delen van Europa. Het sneeuwklokje is hier ingevoerd als zogenoemde stinzenplant, bolgewassen bloeiend op landgoederen en in grote tuinen. Tegenwoordig kun je ze in elke tuinplantenzaak kopen. Ze zijn dan ook in de kleinste tuinen te vinden en verwilderen bovendien gemakkelijk. Op sommige plaatsen, zoals bij Huize Baak, staan er duizenden bij elkaar.
Landgoed De Wildenborch – ook tussen Lochem en Vorden – viert jaarlijks een sneeuwklokjesweekend. Dit keer is het gepland op 26 en 27 februari. Dan staan de frêle bloempjes ongetwijfeld met z’n allen weer in vol ornaat te pronken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld