Popmakelaar Bart den Ouden drumt in de Linkin Park-tributeband The Hunting Party. Foto: Menno Bosch

Popmakelaar Bart den Ouden drumt in de Linkin Park-tributeband The Hunting Party. Foto: Menno Bosch

Gedreven popmakelaar wil in vier gemeenten muzikaal talent een stap verder brengen

Muziek

REGIO – Iedereen in de gemeenten Lochem, Zutphen, Voorst en Brummen die zich bezighoudt met popmuziek in de breedste zin van het woord, kan voor hulp en advies voortaan terecht bij popmakelaar Bart den Ouden. “Wat mij betreft is het verder brengen van talent de grootste drijfveer”, zegt de Apeldoorner, die per 1 september vol overgave in zijn nieuwe functie aan de slag is gegaan.

Door Rudi Hofman

Bart den Ouden is sinds 2015 mede-eigenaar van Drumschool Apeldoorn, drumt in de Linkin Park-tributeband The Hunting Party, is projectontwikkelaar GRAS-talenten (GRAS ondersteunt Apeldoorns muzikaal talent) en was coördinator van Popronde Apeldoorn. Alleen al op basis van dit cv is het logisch dat hij door de stuurgroep met vertegenwoordigers uit de vier gemeenten is verkozen tot popmakelaar. Tel daar zijn ongebreideld enthousiasme bij op en niemand hoeft nog te twijfelen aan zijn geschiktheid.

Op de site van Muzehof geeft Den Ouden in een citaat blijk van zijn enthousiasme en dadendrang: ”Ik kijk er enorm naar uit om aan de slag te gaan in deze mooie regio. Van samenwerken met enthousiaste mensen krijg ik erg veel energie. Laten we er samen voor zorgen dat lokaal talent zich nog beter kan ontplooien! Doe jij iets moois met popmuziek in de regio? Hit me up!”

Onderzoeksfase
De popmakelaar geeft in een interview met deze krant aan dat hij de eerste maanden als onderzoeksfase beschouwt: “Ik moet de vier gemeenten goed leren kennen en heb daarvoor maar twintig uur per week beschikbaar. Uit de vele gesprekken die ik al heb gevoerd, is mij duidelijk geworden dat er heel veel mensen en organisaties in deze gemeenten zijn die iets met popmuziek doen.”

Duwtje in goede richting
Ter verduidelijking zegt Den Ouden dat álle populaire muziekstromingen, van superharde metal tot dreampop en van hiphop tot blues, onder zijn popmakelaarsparaplu vallen. Hij ziet voor zichzelf met name de rol weggelegd om jong muzikaal talent een duwtje in de goede richting te geven. “Ik geef al acht jaar drumles en vind het te gek om met talentvolle jongeren te werken. Hun geef ik graag de juiste tools en handvatten om verder te komen.” 

Naast jong talent kunnen ook oudere muzikanten en bands die al (vele) jaren actief zijn, en die fanatiek genoeg zijn om bijvoorbeeld een hoger niveau, een groter publiek en meer optredens na te streven, profiteren van de ervaring en expertise van de popmakelaar. Hij benadrukt dat hij niet zal optreden als manager, boeker of programmeur, maar vooral met muzikanten wil meedenken.

Kruisbestuiving
Den Ouden is van plan om in zijn nieuwe werkgebied muzikale evenementen op te zetten zoals jams- en coversessies, die volgens hem geregeld tot kruisbestuiving leiden. In Apeldoorn heeft hij daar al de nodige ervaring mee opgedaan. “Het geeft me veel energie om met mensen te kunnen werken die hun instrument beheersen.”

Met onder meer Muzehof, Buitensoos en het Popcollege Zutphen beschikt Zutphen in vergelijking tot de drie andere gemeenten over verreweg de beste muzikale infrastructuur. Daar gebeurt dus ook het meest op het gebied van popmuziek. Dit wil niet zeggen dat er in Voorst, Lochem en Brummen nog helemaal niets is. Den Ouden haalt als voorbeeld de drukbezochte coversessies bij De Vroolijke Frans in Brummen aan. 

Middelbare scholen
Brummen heeft als enige van de vier gemeenten geen eigen middelbare school. Volgens de popmakelaar zijn middelbare scholen bij uitstek centrale locaties waar jonge muzikanten elkaar kunnen treffen en bijvoorbeeld besluiten om samen een band te beginnen.

Den Ouden weet straks precies wat er in zijn werkgebied allemaal speelt op het gebied van popmuziek. Hij wil ontdekken waar de grootste vraag naar is en waarmee hij de meeste mensen kan bedienen. Hierbij is het, zo benadrukt hij, belangrijk dat hij ook andere partijen als popfotografen en organisatoren in beeld krijgt die muzikanten en bands verder kunnen helpen. Om zoveel mogelijk betrokkenen te bereiken, is hij van plan binnen afzienbare tijd een online popmuziekplatform te lanceren.

Kleinschalig poppodium
Een eerste voorzichtige conclusie uit het pas begonnen onderzoek door de popmakelaar is dat er behoefte lijkt te zijn aan laagdrempelige speelgelegenheden: “Voor talentontwikkeling zou een kleinschalig poppodium geweldig zijn. Je moet als band gewoon zo vaak mogelijk op het podium staan, op je bek gaan, opstaan en weer groeien.”

Persoonlijk hoogtepunt
Zelf beschouwt Bart den Ouden het optreden uit 2014 in Ronda (Tivoli/Vredenburg in Utrecht) met progrockband Cartographer als zijn muzikale hoogtepunt. “Ronda was toen net geopend en we mochten voor een mannetje of 500 het voorprogramma verzorgen voor de Australische band Karnivool. Dat voelde als een grote eer. Na afloop hebben we met de leden van Karnivool rondgehangen. Dit was wel een toffe ervaring.”

Popmakelaar Bart den Ouden is bereikbaar via popmakelaar@muzehof.nl.

Popmakelaar Bart den Ouden drumt in de Linkin Park-tributeband The Hunting Party. Foto: Menno Bosch
Bart den Ouden met The Hunting Party tijdens een optreden in Bibelot (Dordrecht). Foto: Menno Bosch

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld