Kinderen van Vrije School de Zonnewende raapten zwerfvuil op. Foto: Florianne van Hasselt

Kinderen van Vrije School de Zonnewende raapten zwerfvuil op. Foto: Florianne van Hasselt

Zwerfvuilrapen met de Zonnewende

Maatschappij

ZUTPHEN - Op de laatste dag voor de herfstvakantie is groep 7 (klas 5) van Vrijeschool De Zonnewende de buurt ingetrokken om zwerfvuil op te ruimen. Gewapend met grijpers en vuilniszakken, gekregen van gemeenteambtenaar André Nijenhuis, gingen de leerlingen aan de slag. De groep vulde in anderhalf uur vele zakken. Vooral in de bosjes werd van alles gevonden, van kopjes en borden tot kerstversiering, van een stel laarzen tot een onderbroek, een puzzel, een fopspeen, een parasol, een sigarettenhouder, een droogrek en als klap op de vuurpijl een zak vol kattengrit mét kattendrollen. 

De leerlingen waren verbijsterd: “Zulke dingen gooi je toch niet zomaar in de bosjes?” Teleurstellend was het dat een groepje meisjes langsfietste en riep: “O, jullie ruimen toch op”, om vervolgens hun snoeppapiertjes voor de groep op de grond te gooien. Verder kreeg de klas alleen maar enthousiaste reacties. Als het aan hen ligt, doen ze dit zeker nog een keer! De route die ze gelopen hebben begon vlakbij school bij de speeltuin en het voetbalveld. Daarna rondom de flats waar vooral de bosjes goed gevuld bleken. En als laatste de natuurspeelplaats bij de Berkel. Met bijzondere spullen is nog een ‘afvalmuseum’ gemaakt met het beeldje van een eekhoorn, mooie kopjes en een grote poster. Een gevonden kamerplant is met een meisje mee naar huis gegaan en krijgt bij haar zeker een mooi tweede leven. 

HelemaalGroen, hoe werkt het?
In Zutphen wordt door heel veel mensen al zwerfvuil geraapt. Sommigen van hen registeren hun route via de app HelemaalGroen, een drie jaar geleden door Jaap de Boer gestart burgerinitiatief. Begonnen met zeven deelnemers in Geesteren (Berkelland) is dit uitgegroeid tot bijna 11.000 in het hele land. De Gemeente Zutphen telt 114 deelnemers. Opruimen zonder gebruik van de app is ook prima, al vinden sommigen het juist stimulerend en enthousiasmerend om hun gelopen route te kunnen zien. Wie opruimmaterialen nodig heeft kan contact opnemen met de gemeente, telefoonnummer 140575 (zonder kengetal). De gemeente is blij met haar ‘gratis stofzuigers’.

ANBI Stichting HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door het huidige aantal deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is leuk en handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land.

In 2022 is nu al 184.000 kilometer geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Het leuke is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Doe jij ook mee, net als de leerlingen van De Zonnewende? Samen wordt Nederland groengekleurd en alle beetjes helpen. 

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.


app.helemaalgroen.nl

www.helemaalgroen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant