Buitenaanzicht PI Achterhoek. Foto: PR
Buitenaanzicht PI Achterhoek. Foto: PR

Gevangenis in Zutphen bestaat 25 jaar

Maatschappij

ZUTPHEN - Penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen bestaat 25 jaar. Op 29 mei 1997 werd de PI geopend door toenmalig Justitieminister Winnie Sorgdrager. Gevangenismedewerkers André en Jaap (uit veiligheidsoverwegingen laten ze hun achternaam liever achterwege) blikken terug: Jaap: “Er waren destijds 750 sollicitanten voor 36 vacatures. Dat is tegenwoordig wel anders.”

De penitentaire inrichting die aanvankelijk Ooyerhoek heette, kwam destijds in de plaats van de verouderde gevangenis aan de Lunettenstraat in Zutphen. Veel personeel maakte de overstap naar de nieuwe, moderne gevangenis. De Zutphense gevangenis telde aanvankelijk 192 cellen en had plek voor evenveel gedetineerden. Tot het jaar 2000. “Vanwege een landelijk cellentekort werd toen de dubbele cel ingevoerd”, vertelt André. “Dat was wel even een dingetje en deed veel stof opwaaien. Ineens zaten er twee in plaats van één gedetineerde achter de celdeur. Dat was ook een veiligheidsrisico, dus alle personeel heeft daarvoor een speciale opleiding gevolgd.”

Inmiddels is de meermanscel gewoongoed in Nederlandse gevangenissen. PI Achterhoek telt nog steeds 192 cellen, maar de capaciteit is door extra dubbele cellen inmiddels gestegen naar 234. “We hebben 72 plekken Huis van Bewaring, 90 gevangenisplaatsen, 48 plekken voor veelplegers en 24 cellen op de extra zorg voorziening, een afdeling voor gedetineerden die extra zorg en toezicht nodig hebben omdat ze niet goed kunnen functioneren op een reguliere afdeling”, legt Jaap uit.

Beide collega’s hadden bij de start van hun carrière in het gevangeniswezen niet het idee dat ze zo lang werkzaam zouden zijn binnen de Zutphense PI. Jaap: “De jaren zijn voorbijgevlogen, geen dag is hetzelfde in ons werk. De gevangenis is een dorp op zich. Met zijn eigen bewoners. De een verblijft er maar kort, de ander zit er vele jaren. Regelmatig keert een gedetineerde terug, maar er zijn ook succesverhalen hoor. Mensen die hun opleiding afronden of zelfs advocaat worden. Voor mij voelde het werk vooral als hobby. Was de vakantie voorbij, geen probleem. Ik ging graag weer aan de slag.”

De kwart eeuw bajeswerk heeft beiden veel gebracht. “Al waren er ook minder mooie momenten”, weet André: “Zoals reorganisaties waarbij je afscheid moest nemen van collega’s waarmee je vele jaren hebt samengewerkt.” Als hij het voornaamste aspect van het werken binnen de muren moet samenvatten hoeft hij niet lang na te denken. “Saamhorigheid! Je moet dit werk samen doen en goed op elkaar letten. Je moet op elkaar kunnen rekenen en bouwen. Ik zie nu veel jonge collega’s binnenkomen die plezier hebben in hun werk en met elkaar. Dat is heel belangrijk in ons werk. Door een goede onderlinge band zorg je voor een veilige woon- en leefomgeving voor iedereen.”

Over veiligheid gesproken. Die kreeg bij verschillende collega’s een knauw toen in januari 2019 een uitbraakpoging plaatsvond. Handlangers van buiten probeerden een levenslanggestrafte gevangene te laten ontsnappen. De poging mislukte en dankzij alert optreden van de politie werden de helpers snel opgepakt en later veroordeeld tot gevangenisstraffen. Het was groot nieuws in tal van media. André: “Sinds die uitbraakpoging weet iedereen in Nederland dat Zutphen een gevangenis heeft.”

Om herhaling te voorkomen zijn de veiligheidsmaatregelen in en rond PI Achterhoek sindsdien flink aangescherpt. Zo zijn er extra hekwerken neergezet en is bij de entree een road barrier geplaatst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant