Grote belangstelling bij het monument. Foto: Henk Derksen
Grote belangstelling bij het monument. Foto: Henk Derksen

Herdenking 4 mei in Warnsveld

Maatschappij

WARNSVELD - Woensdagavond tegen 19.00 uur zat de Martinuskerk vol tijdens de 4 mei herdenking in Warnsveld. Wim Smeerdijk verwelkomde iedereen en vertelde over de herdenkingen die al de afgelopen weken in Warnsveld en Leesten gehouden waren. Hij gaf ook aan dat er in 2020 een boek was verschenen ‘Dat Offer Is Groot Geweest’ over het monument met de verhalen van de gevallenen.

Het Warnsvelds Mannenkoor verleende medewerking en zong vier liederen. Locoburgemeester Eva Boswinkel sprak de herdenkingsrede van de gemeente Zutphen uit. Het verhaal van één van de gevallenen,  wiens naam op het monument staat, werd verteld door Anne Petra van Es. Jan Aalders was oprichter van het monument in 1941 en de verzetsman werd gefusilleerd in 1944 in Vucht. Zijn naam was dus één van de 9 namen op het monument.

Om half acht vertrok de stille tocht naar het monument op de Veldesebosweg. De stoet, met onder andere de scouts die de krans en de bloemstukken droegen, volgden de trommelaar. Om 19.50 uur arriveert de stoet bij het monument, waar Muziekvereniging Excelsior enkele koralen speelde.

Na een welkomwoord gaf Jappie Berger uitleg over wat er in de kerk was verteld. Hij noemde de namen van de gevallenen en daarna wachtten de aanwezigen op het moment dat trompettist Henri Knol het Taptoe Signaal speelde. 

Om 20.00 uur werd er 2 minuten stilte gehouden en begeleidde Excelsior de vele volwassenen en kinderen bij het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus. Anne Petra van Es las het gedicht ‘Hoop’ van dissident en president Václav Havel van Tsjechië. 

Na de kranslegging van de gemeente Zutphen werden er nog bloemen gelegd door de Dorpsraad en enkele lokale organisaties. Ook de scouts en de leerlingen van de adoptieschool de Fontein legden nog een roos. Daarna was er voor iedereen gelegenheid om langs het monument te lopen en eventueel bloemen te leggen. Velen gingen daarna nog even napraten en een kopje koffie drinken bij Den Bouw.

In een lange stoet liepen de aanwezigen van de Martinuskerk naar het Monument aan de Veldesebosweg. Foto: Henk Derksen
Henri Knol speelt het Taptoe Signaal, waarna iedereen twee minuten stil is. Foto: Henk Derksen
Anne Petra van Es leest het gedicht “Hoop” van Václav Havel. Foto: Henk Derksen
Belangstellenden leggen bloemen en staat een moment stil bij het monument. Foto: Henk Derksen
De krans en de bloemen bij het monument. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant