Machinaal maaien in vroeger tijden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Machinaal maaien in vroeger tijden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

De Oogstdagen bij Feltsigt

Landbouw

BEKVELD - Zaterdag 29 en zondag 30 juli gaat er weer geoogst worden bij Recreatie- en Kinderboerderij Feltsigt. Het terrein is geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Aardappelen
Twee verschillende rassen zullen deze dagen geoogst worden te weten: het biologische ras Carolus en het meer traditionele ras Agria. Deze aardappel worden zowel met de hand als machinaal geoogst en gesorteerd op grootte. De mensen op het land zijn kenners en kunnen alles vertellen over traditionele en biologische teelt van aardappelen.

Graan
Het graansoort rogge is al eeuwenoud en leent zich dan ook uitstekend om zowel met de zicht als machinaal te maaien. Alle aspecten komen aan bod dit weekend, van maaien, dorsen, vervoer, opslag en het malen van het graan. Op methodes van 1900 tot heden en alle gebruiken die daar bij horen.

Gras
Het oogsten van gras wordt hooien genoemd. Alles wat bij dit proces komt kijken wordt het gehele weekend gedemonstreerd. Ook is te zien hoe dit vroeger in zijn werk ging.

Koolzaad
Nieuw dit jaar is het oogsten van koolzaad. Dit gewas is erg populair de laatste jaren. Bij Feltsigt zullen de vrijwilligers het maaien laten zien. Omdat het een nieuw gewas is op deze oogstdagen is het maaien beperkt zichtbaar. Het koolzaad moet waarschijnlijk na het maaien nog aanrijpen maar als het enigszins kan zal er ook olie van geperst worden. Met deze olie kun je bijvoorbeeld patat bakken of voertuigen op laten lopen in plaats van de huidige brandstoffen.

De oogstdagen worden gecombineerd met ‘Beleef de Boerderij’. Hierin worden paarden, koeien en schapen uitgelicht. Ook vindt er de spectaculaire sterkste boer en miss boerin verkiezingen plaats. Er zijn deze dagen stands, demo’s, foodtrucks, muziek, terrassen en er is van alles te halen bij de Feltsigtbar.

De entree bedraagt 6 euro per persoon en 4 euro voor kinderen jonger dan twaalf jaar. Abonnementhouders krijgen 50% korting, parkeren is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld