Vlak voordat de winkel opengaat, worden de initiatiefnemers Gerjan en Hanneke Harbers toegespeeld door de muzikanten van 't Spult
Vlak voordat de winkel opengaat, worden de initiatiefnemers Gerjan en Hanneke Harbers toegespeeld door de muzikanten van 't Spult Sander Grootendorst

Buurtsuper De Hoven officieel van start. ‘Bewonderenswaardig!’

Economie

ZUTPHEN – Buurtsuper Hart van de Wijk in Zutphen is zaterdag onder grote belangstelling feestelijk geopend. “Ik hoop dat ze nog vele jaren verder kunnen.” 

Door Sander Grootendorst

Aan de buitenkant van de winkel melden zich de eerste klanten. Ze stellen zich op langs de Molenweg, die drukker is dan anders vanwege het sluipverkeer door de werkzaamheden verderop aan de Weg naar Voorst. Kleurige ballonnen aan weerszijden van de entree scheppen alvast feestvreugde. Het is zaterdagmorgen tien voor tien. Aan de binnenkant zijn initiatiefnemers Gerjan en Hanneke Harbers nog bezig met “de laatste dingetjes”. Vroeg opgestaan zijn ze sowieso: “Om half zeven ben ik broodjes gaan afbakken. Het is allemaal net op tijd gelukt”, zegt Gerjan. De broodafdeling wordt een van de specialiteiten van de buurtsuper.

De spanning stijgt. Een paar minuten vóór tien komt muziekvereniging ’t Spult fleurig uitgedost de straat in marcheren. Ze spelen Gerjan en Hanneke toe, die hebben plaatsgenomen vóór de entree. Dan is het zover: tien uur, de officiële (her)opening van de buurtsuper, die begin dit jaar noodgedwongen moest sluiten. Maar de Harbers pakten de handschoen op.
“Ik hoop dat het jullie bevalt”, zegt Gerjan. “Het zal wel wat vol worden zo…”  “Geduld!”, maant Hanneke. “Maar wees welkom!”

Overzichtelijker
Kan iemand van binnen uit de deur open doen? De grote trom roffelt… Dan is het zover. ’t Spult speelt “Lang zullen ze leven”.

Niet getreuzeld verder, tientallen klanten pakken hun mandjes en vullen die met boodschappen. “Geweldig voor de Hovenaren is dit”, zegt Gerrie Willemsen, een pak koffie in haar hand. “De wijk krijgt er nieuwe woningen bij, dus je kunt nog meer klanten verwachten. Leuke opening zo hè? De winkel is helemaal veranderd, hij is een stuk overzichtelijker. De buurt heeft flink meegeholpen met schoonmaken en zo. Dat geeft binding. Ik hoop dat ze nog vele jaren verder kunnen.”
Voor al die helpende handen was er vrijdagmiddag al een feestje.

Bij de kassa vormt zich de eerste rij van allemaal lachende gezichten. Adriaan Keizer kijkt nog even rond. “Bewonderenswaardig dat ze dit initiatief hebben durven nemen”, zegt hij. “In deze tijd. Je moet het maar kunnen: tegen die grote supers opboksen. Voordat de winkel stopte, winkelde ik hier ook en nu hij weer open is, blijf ik dat doen. Hij is veel leuker en mooier geworden. Je kunt wel naar een grote supermarkt gaan, waar je keuze hebt uit twintig soorten hagelslag. Maar wat heb je eraan? Als ik hagelslag wil, wil ik hagelslag.”

De bewoners van het vroegere tuindersdorp spreken klare taal. Voor hen geen gedoe. ’t Spult haakt daar buiten op in en brengt het Heufse volkslied ten gehore, een oude hit van Jo Junk & Hotdogs: “Wie zeen de jongens uut de Heuve en dat willen de stadsen neet geleuve!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld