Aljan Talens bij de ingang van zijn kapperszaak, een karakteristiek pand uit 1932. Foto: Meike Wesselink
Aljan Talens bij de ingang van zijn kapperszaak, een karakteristiek pand uit 1932. Foto: Meike Wesselink

Dorpskapper nog steeds up to date

Economie

WARNSVELD - Aljan Talens Haarmode in Warnsveld tikt deze week de veertig jaren aan, maar als je eigenaar Aljan vraagt naar de mooiste tijd van die veertig jaren aan de Bonendaal, dan refereert hij naar nu. “We gaan volop mee met de ontwikkelingen en technieken in de branche en daar ben ik eigenlijk best trots op.”

Door Meike Wesselink

“Iedereen lijkt wel relaxter te zijn geworden maar misschien ligt dat aan mij. Toen ik jonger was had ik minder geduld en dat liet ik soms merken ook. Misschien ben ik dus gewoon zelf meer ontspannen geworden. Omdat wij onze klanten nu op afspraak ontvangen is er meer overzicht en rinkelt de telefoon niet meer zo vaak tussendoor. Amanda, Theresia, Hilde, Maike en ik hebben allemaal onze eigen klanten en daar zijn heel veel jonge mensen bij. Daar krijg ik energie van. Ook lijkt de haarmode diverser de laatste jaren. Misschien geldt dat specifiek voor de heren die ik knip maar de hedendaagse haardracht snap ik gewoon beter. Hoe dan ook een stuk spannender dan die bloempotkapsels uit de jaren ’80. De stap vier jaar geleden om Keune Ambassador Salon te worden, heeft ons goed gedaan. We hebben de nieuwe productlijn meteen aangegrepen om de zaak geheel te vernieuwen en met een frisse inrichting weer van start te gaan. Geregeld krijgen we trainingen van Keune, een mooi Nederlands bedrijf. Ook bij het Oost-Nederlandse Kapperskollektief waar ik tien jaar voorzitter was, worden we scherp gehouden en spijkeren bekende kappers ons geregeld bij.”

Aljan Talens Haarmode is een familiebedrijf pur sang. Aljan leerde het vak van zijn vader die tussen 1955 en 1985 de kapperszaak aan de Bonendaal bestierde, nadat hij het vak weer had geleerd van voorganger Bruggeman, die het oorspronkelijke kapperspand in 1932 had laten bouwen. Aljan heeft fijne herinneringen aan de tijd met zijn pa. “Ik had het fantastisch gevonden als mijn vader had kunnen zien hoe de zaak zich in al die jaren heeft ontwikkeld tot wat het nu is. Drie van de vier meiden werken hier al meer dan twintig jaar. Dat ik al zo lang zo’n fijn zelfsturend team heb, is best uniek .”

Theresia, die al 27 jaar samen met Aljan werkt: “Wij noemen hem ‘the big boss’ maar dat voelen we helemaal niet zo. Aljan geeft ons de ruimte om ons eigen ding te doen en dat de sfeer zo prettig is dat komt op de eerste plaats omdat Aljan een fijn mens is. De wisselwerking is dan niet zo ingewikkeld. Waar ik vooral trots op ben is dat we met zijn alle drie keer corona hebben overleefd en dat we naast de kapperszaak met de pop-up zaak onze klanten op veilige afstand konden blijven ontvangen. Wat er ook gebeurt, Aljan is er niet het type naar om stil te blijven zitten.”

Stoppen is ook niet het eerste waar Aljan aan denkt. Volgens hem zijn er genoeg mogelijkheden en te zijner tijd bijvoorbeeld minder uren te werken. De vijftig gaat hij in elk geval nog halen. Bij de Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) is hij nog steeds ledenraadslid maar de ondernemersvereniging Warnsveld, heeft Aljan ingeruild voor activiteiten in het Twentse Losser waar hij samen met zijn partner Mirjam nu zo’n tien jaar woont. Hij richtte ooit Gondelvaart Warnsveld op, ook was hij jarenlang actief voor de jaarlijkse braderie. “Is het dorp in al die jaren veranderd? Ja, het is anders dan vroeger maar zeker niet minder leuk. Vooruitgang noemen ze dat.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld