Wethouder Sjoerd Wannet (r) neemt nieuwste Zutphense Pracht in ontvangst, uit handen van Brigiet Bluiminck, in schuilkapel De Wildeman. Foto: Berthil van den Brink

Wethouder Sjoerd Wannet (r) neemt nieuwste Zutphense Pracht in ontvangst, uit handen van Brigiet Bluiminck, in schuilkapel De Wildeman. Foto: Berthil van den Brink

Wethouder Sjoerd Wannet neemt nieuwste Zutphense Pracht in ontvangst

Cultuur

ZUTPHEN - Sjoerd Wannet, wethouder erfgoed in Zutphen, heeft het eerste exemplaar van de nieuwe Zutphense Pracht in ontvangst genomen. Niet geheel toevallig kreeg hij deze 24e editie uit handen van hoofdredacteur Brigiet Bluiminck ín Schuilkapel De Wildeman. In het nieuwe nummer vertelt Wannet namelijk zelf in de rubriek Mijn Monument waarom de schuilkapel zijn favoriete monumentale plek is. 

Zaadmarkt 88, Huis de Wildeman, is eigendom van het Wijnhuisfonds en herbergt een unieke, zeventiende-eeuwse schuilkapel. Omdat op het belijden van het katholieke geloof na de Reformatie flinke boetes stonden, liet de familie Haack in 1628 in hun woonhuis een geheime kapel bouwen waar ze diensten konden houden. “Als wethouder van de gemeente Zutphen heb ik onder andere de portefeuille cultuur en erfgoed. Dat past heel goed bij mij, want ik ben van oorsprong leraar geschiedenis met een fascinatie voor het Romeinse Rijk én de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog. Vanaf 1572 wordt Zutphen afwisselend veroverd door de Spaanse en Staatse troepen. Mijn monument, schuilkapel ‘De Wildeman’, is een prachtig overblijfsel uit die tijd.” In Zutphense Pracht lees je meer over waarom de Schuilkapel zo’n bijzondere plek is voor wethouder Wannet. 

Rijk nummer
Verder mag men in deze Zutphense Pracht onder meer binnenkijken bij Marian en Walraed en hun prachtige jugendstilhuis aan de Boompjeswal, bij Mijntje en Pierre die een bijzondere, oude poepdoos in hun tuin aan de Rozenhoflaan hebben en Hans Kossink die een woning van de 150-jarige David Evekinkstichting bewoont. Bea Peter van 1000graden laat lezers kennismaken met haar ambacht en men duikt in de historie van het toilet. Wist je dat in Zutphen nog tot rond 1963 gebruik werd gemaakt van poeptonnen? Ook neemt journalist en auteur Menno Tamminga lezers mee langs panden waar tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetskranten werden gemaakt én dompelen we ons onder in de wereld van wijn en het ruim 100-jarige Wijnhandel Schaapveld. Uiteraard zijn columnisten Harm Edens en Jan Kreijenbroek ook weer van de partij.

Zutphense Pracht is verkrijgbaar in alle boekhandels in Zutphen, bij Primera XL in Brummen en The Read Shop in Warnsveld voor 7,95 euro. Ook geschikt als (schoen)cadeautje of onder de kerstboom. Meer info: www.zutphensepracht.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld