De St. Martinuskerk met tuin en het aanverwante verenigingsgebouw Concordia heeft een nieuwe eigenaar. Foto: Alice Rouwhorst
De St. Martinuskerk met tuin en het aanverwante verenigingsgebouw Concordia heeft een nieuwe eigenaar. Foto: Alice Rouwhorst

St. Martinuskerk definitief in andere handen: een nieuwe eigenaar, een nieuwe bestemming

Cultuur

BAAK – De officiële overdracht van de St. Martinuskerk van de HH. Twaalf Apostelen parochie naar de nieuwe eigenaar heeft maandag 3 juli plaatsgevonden. Hiermee kwam een eind aan 132 jaar Rooms-Katholieke kerk in het dorp.

Door Alice Rouwhorst

Liefde voor toetsinstrumenten en klassieke muziek
De in 1891 gewijde neogotische kerk naar een ontwerp van Alfred Tepe krijgt een nieuwe bestemming. “Het wordt een locatie uniek in zijn soort voor culturele activiteiten met de nadruk op klassieke (orgel)concerten”, zegt de nieuwe eigenaar. Deze wil graag anoniem blijven. Vanuit de passie voor historische gebouwen en klassieke muziek, in het bijzonder van toetsinstrumenten, was een zoektocht gestart naar een geschikte locatie voor onder andere het geven van klassieke concerten. In een kerkgebouw worden al deze elementen met elkaar verenigd. “Toetsinstrumenten zoals een kerkorgel hebben een heel stoffig imago, zijn niet erg sexy. Totdat mensen er echt mee in aanraking komen en de klanken horen, dan gaan ze het meer waarderen. Mijn liefde voor deze instrumenten en voor de klassieke muziek wil ik hier samenbrengen. Ik wil in deze mooie ruimte meerdere toetsinstrumenten plaatsen van zoveel mogelijke verschillende stijlen. Dat is redelijk uniek in Nederland. Er zijn maar twee plekken meer in het land waar dat is. Een adviseur helpt me hierbij.”

Prachtige kerk en dito omgeving
“Deze kerk heeft alles en misschien nog wel méér wat ik zocht. De galm is hier perfect. Heel veel kerken hebben dat niet. En het interieur is ook heel erg fraai. Bovendien ben ik ook wel gegrepen door de omgeving. Het is hier heel pittoresk. Die combinatie vind je niet op veel plekken. De grote betrokkenheid van de mensen in het dorp bij de kerk viel mij echt op.”

Verbouwen om te voldoen aan de nieuwe functie
Het rijksmonument wordt van binnen aangepakt om te kunnen voldoen aan zijn nieuwe functie. Dat houdt onder andere in dat de glazen wand wordt verwijderd, het schilderwerk bijgewerkt, de elektrotechnische installatie daar waar nodig vernieuwd. De keuken van de sacristie wordt vervangen en de ruimte zelf wordt geschikt gemaakt als te huren vergaderruimte. “De intentie is om het achterste gedeelte weer zoveel mogelijk in oude luister op te knappen als dat financieel haalbaar is. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren zal de kerk enige tijd gesloten zijn. In het eerste kwartaal van 2024 hopen we dat de kerk weer open kan. Dan zullen zeker nog niet alle punten van het wensenlijstje zijn afgestreept. Dat hoeft ook niet, ik heb de tijd. Maar wel dat er concerten en evenementen gehouden kunnen worden. Dat hoeven niet alleen orgelconcerten te zijn, integendeel! Dat kan ook een strijkensemble zijn of een orkest met blaasinstrumenten of koren die optreden. Mijn droom is dat hier in de toekomst de Matthäus-Passion wordt uitgevoerd.”

Kostendekkend draaien
De kerk met aanverwant gebouw Concordia en tuin is voor een commerciële prijs verkocht. Het kan volgens de nieuwe eigenaar daarom niet uit om in de kerk alleen maar ‘hobbymatig’ met muziek bezig te zijn. “Ik ga op zoek naar neveninkomsten. Daarom wordt de ruimte ook voor andere doeleinden verhuurd. Niet commercieel, wel om kostendekkend te draaien. Denk aan bruiloften en partijen, christelijke kerkdiensten, bedrijvenbijeenkomsten, tijdelijke kunst of culturele exposities. Noem maar op. Op de website, die over enige tijd online zal staan, is precies te zien wat de mogelijkheden zijn, wat de agenda is en kunnen de ruimten geboekt worden.”

Concordia
Bij de koop zit ook het aanverwante gebouw Concordia, waar onder andere gymvereniging DOG Baak haar onderkomen heeft. Tot 1 juli 2025, want dan loopt het huurcontract af. Dit tot droefenis van de vereniging en andere gebruikers. Tot die tijd kunnen de verschillende verenigingen van het pand gebruik maken. Wat de precieze plannen daarna met het gebouw zijn, zegt de nieuwe eigenaar nog niet definitief te weten. Hij wil niet op de zaken vooruit lopen. “Dat is pas over twee jaar. Eerst eens kijken hoe de activiteiten en de verhuur in de kerk gaan lopen. De bestemming van Concordia is van latere orde. Daar kan ik nu nog geen uitspraken over doen, omdat het plaatje volgend jaar er misschien anders uitziet. Bovendien kan het alleen maar voor onduidelijkheid en verwarring zorgen. De datum 1 juli 2025 schept wel duidelijkheid.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant