Blijde gezichten in Theaterwerkplaats de Rode Hoed. Foto: Rudi Hofman

Blijde gezichten in Theaterwerkplaats de Rode Hoed. Foto: Rudi Hofman 

Theaterwerkplaats De Rode Hoed verblijd met grote collectie fraaie kostuums

Cultuur

ZUTPHEN – Alsof ze de hoofdprijs in een loterij hebben gewonnen. Zo enorm blij zijn ze bij Theaterwerkplaats de Rode Hoed in Zutphen met de honderden door Stichting Litania geschonken schitterende kostuums. De stichting kreeg deze op haar beurt van Yvonne Arendsen uit Silvolde. “Het is geweldig dat het op deze plaats terechtkomt”, zei Yvonne afgelopen woensdag bij De Rode Hoed.

Door Rudi Hofman

Timon kan zijn enthousiasme voor de nieuwe kostuums onmogelijk beteugelen. Hij glundert van oor tot oor en vertelt om de haverklap hoe ‘ge-wel-dig’ hij de geschonken kleding vindt. Timon is een van de artiesten van Theaterwerkplaats de Rode Hoed, dé plek in Zutphen voor dagbesteding waar mensen met een zorg- en hulpvraag zich uitleven in theater, muziek, dans en film.

“Ik denk dat we zeker wel honderd volle dozen met theaterkostuums hebben gekregen. Toen de dozen binnenkwamen, ben ik meteen alles op rekken gaan hangen. In de collectie zaten ook hoeden, pruiken, handschoenen en andere accessoires”, zegt Kim Stiekema, de eigenares van de sinds anderhalf jaar aan de Isendoornstraat 22 gevestigde theaterwerkplaats.

Litania
In april sprak Kim met Petra Groen, de penningmeester van Stichting Litania. De stichting is vernoemd naar de gehandicapte dochter van Petra. Litania (19) uit Hengelo was woensdag met haar moeder en zusje Shantila (15) te gast bij De Rode Hoed. De stichting helpt kinderen ‘die net even anders zijn’ aan hulpmiddelen die niet worden vergoed. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste fiets of een badstoel. Een meisje uit Zelhem kreeg vrijdagochtend tot haar vreugde een driewielerfiets.

De in 2011 opgerichte stichting ondersteunt ook verenigingen en instellingen. Zo ontving het zwembad in Brummen een groot opblaasbaar zwemtoestel en hielp zij Vrije School voor Speciaal Onderwijs De Lans in dezelfde plaats aan een complete verschoonruimte en later ook aan speciale laptops. Met de gemeente Bronckhorst denkt de stichting mee over het toegankelijker maken van speeltuinen voor kinderen met een beperking.

Petra kende Ella Rijsdijk van Theaterwerkplaats de Rode Hoed al en wist zodoende wat ze hier voor mooie projecten draaien. Toen Yvonne Arendsen de overstelpende hoeveelheid kostuums aan Stichting Litania schonk, dacht Petra dan ook meteen aan De Rode Hoed. Anders hadden de kostuums een plek gekregen in de kringloopwinkels van de stichting in onder meer Hengelo, Ulft en Brummen - delegaties van enkele winkels waren ook in De Rode Hoed aanwezig.

Passie
Yvonne is in Silvolde bekend van ’T is jouw feestje. Onder die naam bood zij sinds 2004 compleet verzorgde themafeestjes voor kinderen aan. Vanaf 2005 verhuurde zij daarnaast grotendeels zelfgemaakte kleding/kostuums voor toneel, straattheater, musicals en carnaval. Door ernstige artrose moest Yvonne enkele jaren geleden met haar passie stoppen.

Tijdens de bijeenkomst bij De Rode Hoed gaf Yvonne aan dat zij superblij is met de uiteindelijke bestemming van de voor ongeveer 80 procent door haarzelf gemaakte kostuums. “Het is geweldig dat het op deze plaats terechtkomt”, zei de zichtbaar geëmotioneerde Silvoldse.

De door haar geschonken kostuumcollectie bestaat onder meer uit matrozen-, indianen-, smurfenpakken en kostuums uit verschillende belangrijke historische perioden zoals het oude Egypte en het Romeinse Rijk. “We kunnen nu vanuit deze kostuums verhalen voor nieuwe voorstellingen gaan maken. Ze kunnen ook voor kortere films worden gebruikt”, legde Kim Stiekema verheugd uit. Als het aan Timon ligt, gebeurt dit liever nog vandaag dan morgen.


www.stichtinglitania.nl

Een deel van de door Yvonne Arendsen uit Silvolde geschonken kostuumcollectie. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant