Documentaire De Maquettebouwer is zaterdag te zien in Luxor Zutphen. Foto: PR
Documentaire De Maquettebouwer is zaterdag te zien in Luxor Zutphen. Foto: PR

Indrukwekkende documentaire De Maquettebouwer wederom te zien in Luxor Zutphen

Cultuur

ZUTPHEN - De Zutphense documentaire De Maquettebouwer neemt de kijkers mee op een meeslepende reis naar het middeleeuwse Zutphen en vertelt het verhaal van Constant Willems, een gepassioneerde maquettebouwer die vijf jaar lang werkte aan een gedetailleerde reconstructie van de stad in het jaar 1485. De film die in april in première ging is aankomende zaterdag nogmaals te zien in Luxor Theater Zutphen.

De Maquettebouwer belicht het fascinerende proces achter de totstandkoming van deze buitengewone maquette. Filmmaker en animator John Post volgde Constant Willems gedurende 4,5 jaar, waarbij hij de vorderingen van het project vastlegde, maar ook de diepere betekenissen en de motivatie achter de keuze voor het jaar 1485 belichtte. Het jaar 1485 was namelijk een keerpunt in de geschiedenis van Zutphen, met de bouw van de brug over de IJssel en de uitbreiding van de handel over land via het Hanzeverbond.

De documentaire biedt een prachtige kijk in het leven van Constant Willems, een gedreven en eigenzinnige kunstenaar die zijn eigen tempo bepaalt en weigert te werken met deadlines. Het verhaal neemt echter een onverwachte wending wanneer Constant toch geconfronteerd wordt met een naderende deadline, wat vergaande gevolgen heeft…

Een opmerkelijk aspect van De Maquettebouwer is de speciale soundtrack die speciaal voor de film is gecomponeerd door Carsten Altena. Met zijn composities weet Altena de emoties en de sfeer van het verhaal perfect te versterken.

De film werd tijdens de première in april met veel lof ontvangen, waarbij het publiek werd meegesleept in het verhaal, de visuele pracht van de maquette en de betoverende muzikale begeleiding. Een van de lovende reacties die de documentairemaker en maquettebouwer ontving: ‘Zo prachtig in beeld gebracht, zoveel herkenning, humor en schoonheid. Wat een prachtig portret; van het monnikenwerk, de samenwerking! Wat knap gevat in deze fantastische film. In mijn optiek moeten alle (middelbare) scholen in Zutphen deze docu opnemen in het curriculum.’

De documentaire “De Maquettebouwer” is een eerbetoon aan de stad Zutphen en haar rijke geschiedenis, met de maquette als tastbaar bewijs van het culturele erfgoed. De film weet de kijker te inspireren en te ontroeren, en biedt een diepgaand inzicht in het artistieke proces, de strijd van de kunstenaar en de kracht van passie en doorzettingsvermogen.

De Maquettebouwer is een meeslepende film die het verhaal van een bijzonder project en de liefde voor een stad op indrukwekkende wijze tot leven brengt.

De documentaire is op zaterdag 3 juni om 10.45 uur te bekijken in Luxor Theater Zutphen. Kaarten daarvoor zijn te verkrijgen via de website.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld