Wolfram Reisiger. Eigen foto

Wolfram Reisiger. Eigen foto

Wolfram Reisiger nieuwe stadsdichter gemeente Zutphen

Cultuur

ZUTPHEN - Wethouder cultuur Sjoerd Wannet heeft Wolfram Reisiger maandagavond 9 januari in Café de Deur benoemd tot nieuwe stadsdichter van de gemeente Zutphen. Reisiger is aangesteld voor een periode van twee jaar en is voorgedragen door de Stichting Zutphen Literair. 

Door Emy Vesseur

Tijdens een gemoedelijke nieuwjaarsreceptie van Stichting Zutphen Literair in café De Deur is Wolfram Reisiger als nieuwe stadsdichter van Zutphen geïnstalleerd. Na twee jaar zonder één officiële stadsdichter, is Wolfram Reisiger de negende stadsdichter van Zutphen. 

Wethouder cultuur Sjoerd Wannet die de aanstelling voltrok, is er blij mee: “Verhalen zijn belangrijk en bepalen wie we zijn. Tegelijkertijd lezen mensen steeds minder en daarmee neemt de leesvaardigheid ook af. Literatuur en poëzie moeten daarom niet alleen iets zijn voor een kleine groep liefhebbers, maar voor iedereen. Een stadsdichter haakt met zijn gedichten steeds aan bij de actualiteit in onze gemeente en maakt poëzie zo voor iedereen toegankelijk.”

Nieuw soort stadsdichter
Wolfram Reisiger is als stadsdichter voorgedragen door de Stichting Zutphen Literair, die namens de gemeente literaire activiteiten in Zutphen organiseert, waaronder de tweejaarlijkse uitreiking van de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de Martinetrede. Het gedicht Droogte dat Reisiger afgelopen zomer op verzoek van Zutphen Literair als stadsgedicht schreef, gaf daarbij de doorslag.

Voorzitter August Hans den Boef: ‘Met Wolfram Reisiger openen we de deur naar een nieuw soort stadsdichter en gaat Zutphen een mooie twee jaar tegemoet. Behalve tekstdichter is hij theatermaker, componist en muzikant met de nodige podiumervaring. Hij weet met zijn teksten een breed publiek te raken en met humor en milde spot voorziet hij de actualiteit van commentaar.”

Speciale gasten 
De installatie werd extra luister bijgezet met twee speciale gasten. De stadsdichter van Deventer, Alied van der Meer, bracht een voor de gelegenheid geschreven gedicht ten gehore, waarin ze Wolfram Reisiger als ‘astronaut in het universum van de taal’ een goede reis toewenst.

Daarna las de in Zutphen woonachtige schrijver en dichter H.C. ten Berge als ‘mysteryguest’ enkele van zijn gedichten voor. De donkerbruine stem van deze inmiddels 84-jarige literaire grootheid, winnaar van de P.C. Hooftprijs en de Contantijn Huygensprijs, liet een diepe indruk achter. De kersverse stadsdichter bracht daaromheen zijn eigen frisse geluid: vrolijke gedichten en liedjes, van muziek voorzien op zijn meegebrachte keyboard of samen zingend met zijn muzikale partner Rina Rispens en het aanwezige publiek.

Wie is Wolfram Reisiger?

Wolfram Reisiger, de nieuwe stadsdichter van Zutphen, is een creatieve duizendpoot. Naast tekstdichter is hij theatermaker, componist en muzikant. “In wezen ben ik een onderzoeker. Ik doe graag dingen die ik nog nooit eerder heb gedaan.” Reisiger is geboren is Duitsland, dus Nederlands is zijn tweede taal. Zijn afkomst is op een charmante manier hoorbaar als hij spreekt en klinkt door in zijn teksten. “Ik ben opgegroeid in Keulen, een stad van narren en carnaval. De ondeugd van de nar, daar hou ik van. Zo ben ik een groot fan van de liedjes van Drs. P en de gedichten van Annie M.G. Schmidt. Ook mijn eigen teksten en liedjes zijn niet alleen maar braaf of serieus, maar altijd voorzien van een kwinkslag of dubbele bodem.”

Heden gesloten
Reisiger studeerde schoolmuziek aan het conservatorium van Utrecht en bespeelt de piano, accordeon en fagot. In Utrecht ontmoette hij ook zijn vrouw Charlotte en was hij als muzikant actief in de culturele scene. Nadat het gezin in 2008 naar Zutphen verhuisde, begon hij zelf initiatieven op te zetten: De Bijentuin Braamkamp, Café Chantant, diverse festivals, de Avonden en later de Witte Raaf. “In 15 jaar heb ik een enorme ontwikkeling doorgemaakt en ben naast muziek maken ook gaan presenteren, zingen, acteren en teksten dichten.” Onder de naam Heden Gesloten maakt hij tegenwoordig theaterproducties over het verleden. Afgelopen oktober speelde hij de priesterrol in het theaterstuk Ramp en veerkracht, waarvoor hij de smartlap Spoorloos schreef, geïnspireerd op een teruggevonden brief uit de 16e eeuw. Daarnaast organiseert hij in zijn huidige woonplaats Almen huisconcerten, waarbij het publiek naast muziek maken ook meehelpt met notenkraken.

Het Zutphense lied
Wat we als Zutphens stadsdichter van hem mogen verwachten? “Behalve gedichten ga ik natuurlijk ook liedjes en muziek maken. Daarmee sluit ik als stadsdichter aan bij een traditie die teruggaat naar de middeleeuwen. Onderdeel van mijn opdracht is om in de wijken van Zutphen zichtbaar te zijn. Het lijkt me leuk om de Dag van het Zutphenlied die ik in 2012 initieerde, opnieuw per wijk te organiseren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant