Still uit de film To Olivia
Still uit de film To Olivia

Hartverscheurende film over Roald Dahl en het verlies van zijn 7-jarige dochter

Cultuur

ZUTPHEN - De Britse schrijver Roald Dahl is wereldberoemd om zijn kinderboeken Sjakie en de chocoladefabriek, Matilda, De heksen en De GVR: prachtige verhalen die stuk voor stuk succesvol verfilmd werden. Nu is er een film over Dahl zelf, To Olivia genaamd. Vanaf vrijdag 17 juni is de film te zien in Luxor.  

To Olivia speelt zich af in de jaren zestig en vertelt het waargebeurde verhaal van Roald Dahl als beginnend schrijver en zijn eerste echtgenote, de glamoureuze Hollywoodactrice Patricia Neal. Zij verhuizen van New York naar een afgelegen huis op het Engelse platteland om daar in alle rust hun jonge kinderen op te voeden. Wanneer hun 7-jarige dochter Olivia door mazelen komt te overlijden, heeft dit onvoorstelbare verlies onvermijdelijk invloed op hun relatie. 

Dahl en Neal, gespeeld door Hugh Bonneville (Downtown Abbey) en Keeley Hawes, moeten erachter zien te komen hoe ze nu nog met elkaar door kunnen levenMaar hun gedeelde verdriet wordt ook een bron van verlossing en kracht die hun leven en carrière voor altijd zal veranderen. Dahl trekt zich terug in zijn schrijvershut en publiceert in 1964 het boek Charlie and the Chocolate Factory, waarmee hij zijn naam als kinderboekenschrijver vestigt; Neal accepteert een rol in een westernfilm samen met Paul Newman, die haar in 1963 een Oscar voor Beste actrice oplevert.

Britse cast
To Olivia is een hartverscheurende, inspirerende film met een volledig Britse cast. Naast Hugh Bonneville en Keeley Hawes spelen Darcey Ewart, Isabella Jonsson, Sam Heughan (Outlander), Conleth Hill (Game of Thrones) en Michael Jibson. To Olivia werd geregisseerd door John Hay (There’s Only One Jimmy Grimble, The Truth About Love), die tevens het scenario schreef samen met David Logan. De film is gebaseerd op de biografie An Unquiet Life van Stephen Michael Shearer, over het leven van Patricia Neal.

Voor vertoningen en tickets ga naar www.luxorzutphen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld