De - naar nu blijkt - vergeefse protestmars tegen de sluiting van WALHALLAb, afgelopen zaterdag in de binnenstad. Foto: Rudi Hofman

De - naar nu blijkt - vergeefse protestmars tegen de sluiting van WALHALLAb, afgelopen zaterdag in de binnenstad. Foto: Rudi Hofman

Alle hoop op doorstart WALHALLAb vervlogen

Algemeen

ZUTPHEN – Er komt definitief geen doorstart van de failliet verklaarde Stichting WALHALLAb NL, bevestigt curator mr. Eric Looijen. Dit betekent het einde voor de creatieve leer- en werkplaats aan de Waterstraat. Grootste slachtoffers zijn de tientallen jongeren in de leeftijd van pakweg 8 tot 22 jaar, die zich bij WALHALLAb op hun gemak voelden en tot bloei kwamen.

Door Rudi Hofman

Een absolute nachtmerrie. Zo omschrijft Marco Mout de ondergang van WALHALLAb. “Het is gewoon je levenswerk dat in korte tijd wordt afgebroken”, zegt de oprichter en aanjager van WALHALLAb in een reactie op het nieuws dat alle kansen op een doorstart zijn verkeken.

Volgens curator Looijen hadden vijf partijen interesse getoond om de vestiging in Zutphen voort te zetten. “Hier zaten twee goede partijen bij, maar de gemeente heeft mij in een gesprek laten weten dat zij niet wil dat ik me hardmaak voor de continuïteit van WALHALLAb. Als de gemeente in dit faillissement niet de eerste kosten wil dekken, dan heb je geen verdienmodel.”

De reactie van wethouder Jasper Bloem wijkt af van de lezing van de curator. “Het is jammer dat het doek is gevallen voor WALHALLAb en dat er door de curator geen partij is gevonden om een doorstart mogelijk te maken. WALHALLAb voorzag zeker in een aanvulling op andere voorzieningen. Via de leerplichtambtenaar is al sinds januari contact met de ouders van Zutphense kinderen om een alternatief te vinden voor de zes kinderen uit onze gemeente die bij WALHALLAb actief waren. Ik heb begin januari met de Zutphense ouders gesproken en verwacht dat op korte termijn opnieuw te doen”, aldus de wethouder.

Koper voor inboedel
De verwachting van de curator is dat er zeker een marktpartij in het ontstane gat zal springen. “Maar dan wel op een andere manier en níet met een doorstart van WALHALLAb.” Voor de inboedel van de creatieve leer- en werkplaats heeft Looijen een koper gevonden. Hij zegt te willen proberen met een maand de locatie leeg te halen. De gemeente is eigenaar van het pand.

Voor Marco Mout zijn de druiven zuur. Hij begon in 2004 in de Kruittoren, verhuisde zijn werkplaats later naar de naastgelegen locatie waar nu een appartementengebouw staat en kon vanaf medio 2018 met jongeren aan de slag in het pand aan de Waterstraat 33. Later openden er ook WALHALLAb-vestigingen in Helmond en Capelle aan den IJssel.

Faillissement
Afgelopen januari sprak de rechtbank het faillissement uit van de Stichting WALHALLAb NL, dat de interim-bestuurder had aangevraagd. Naar aanleiding van mogelijke misstanden had de gemeente Zutphen de subsidie aan WALHALLAb stopgezet. Bovendien dreigde de stichting tonnen terug te moeten betalen van een aangevraagde en verkregen projectsubsidie van het ministerie van OCW. “Voorwaarde voor deze projectsubsidie MDT (maatschappelijke diensttijd) was dat we 360 jongeren voor minimaal 80 uur per persoon zouden onderbrengen in onze organisatie. Dat is volstrekt onhaalbaar. Ik had zo’n enorme aanvraag - het ging om een bedrag van rond de 400.000 euro - nooit goedgekeurd”, zegt Mout, die benadrukt dat WALHALLAb nooit structurele rijkssubsidie heeft gekregen. 

Eind 2023 kwam naar buiten dat de secretaris en penningmeester van het stichtingsbestuur zich onrechtmatig zouden hebben verrijkt. Zij werden door de rechter ontslagen. Al eerder was Marco Mout geschorst na een melding van een stagiair over een integriteitskwestie. “Ik zit daardoor al sinds 28 april thuis. De aantijgingen zijn onjuist en ik vind ze op z’n zachtst gezegd niet netjes. Binnenkort komt hier meer informatie over”, zegt Mout.

Nu de pogingen van de curator om tot een doorstart te komen zijn mislukt, is er geen hoop meer voor WALHALLAb. Mout ziet de ondergang van zijn levenswerk met ingehouden woede en lede ogen aan. “Het is een absolute nachtmerrie die je meemaakt”, verzucht de Zutphenaar.

Protestmars
Afgelopen zaterdag was er in Zutphen nog een op initiatief van ouders en jongeren georganiseerde protestmars, die naar nu blijkt niet het gehoopte resultaat - een doorstart - heeft opgeleverd. “Ik vind het heel mooi en moedig wat ze hebben gedaan”, zegt Mout over de actie.

Margje Gevers was een van de organisatoren van de demonstratie. Zij is moeder van een WAHALLAb-jongere én een van de zeker vijftig gedupeerde vrijwilligers. Zij laat in een reactie haar hart spreken: “Dat zo’n prachtige, bijzondere plek niet meer is…Het maakt me verdrietig, boos en ook machteloos. Wat nu te doen met en voor al die bijzondere jongeren die het zo nodig hebben? 

“Waar teruggetrokken kids, verstopt in een hoekje, weer tot bloei kwamen, leerden, ontwikkelden, gezien, gewaardeerd en gerespecteerd werden. Waar ze zelfvertrouwen kregen en deel uitmaakten van een team. En de meesters, de vakmensen, die nu ook op straat staan. En de ouders die hun kind weer in de put zien zitten. Diep triest. En dat dit allemaal zo kapot gemaakt is door een stel idioten! Onvoorstelbaar.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant