Leerlingen van groep 6 van Kindcentrum Lea Dasberg. Foto: Henk Derksen

Leerlingen van groep 6 van Kindcentrum Lea Dasberg. Foto: Henk Derksen 

Herdenkingen in Leesten en Warnsveld

Algemeen

LEESTEN/WARNSVELD - Afgelopen week vond in Leesten de jaarlijkse herdenking bij het Witte Kruisje plaats en in Warnsveld was de herdenking bij het monument aan de Kerkhofweg. 

Warnsveld en Zutphen zijn bevrijd door vooral Canadese militairen. Veel van hen zijn in onze omgeving gesneuveld. Een van de eersten was korporaal Aimé Periard. Op de plaats waar hij sneuvelde staat nu het Witte Kruisje. Precies 77 jaar na zijn dood op 5 april 1945 kwamen leerlingen van groep 6 van de adoptieschool Kindcentrum Lea Dasberg naar het Witte Kruisje in Leesten om Aimé Periard te herdenken.
De leerlingen en andere aanwezigen werden welkom geheten door Loes Hegeman. Daarna las Heleen Buijs namens het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld voor uit een brief die Aimé Periard een maand voordat hij sneuvelde aan zijn moeder had geschreven. Er werd een minuut stilte gehouden en leerlingen lazen gedichten voor. Nadat leerlingen een bloemstuk bij het witte kruisje hadden gelegd las Harm Kuijper een dankwoord voor uit een brief uit 2017 van Frank Periard, de broer van Aimé. Andere aanwezigen legden bloemen waarna Wim Smeerdijk de bijeenkomst afsloot.

Op 7 april was er een herdenking bij het monument aan de Kerkhofweg in Warnsveld. Op dit monument staan de namen van de geallieerde soldaten, die 77 jaar geleden zijn omgekomen. Dit monument is geadopteerd door CBS Arcade. Voorafgaande aan de herdenking heeft Henk Mulder in de klas (Groep 8 de Panters van meester Hans Regelink) verteld over de oorlog en over wat hij toen als tiener in Zutphen en Warnsveld heeft meegemaakt. Na deze les is iedereen naar het monument gegaan voor de herdenking. Na een woord van welkom door Hans Regelink heeft Heleen Buijs voorgelezen uit een brief die soldaat House naar zijn moeder heeft gestuurd. Niet lang daarna is soldaat House in Leesten omgekomen.
Na een minuut stilte werd door leerlingen een krans gelegd. Een van de leerlingen las een gedicht voor en er werden bloemen gelegd namens het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld en door andere aanwezigen. Henk Mulder bedankte de leerlingen en andere aanwezigen en sloot de bijeenkomst af.

Harm Kuijper leest voor uit een brief van Frank Periard. Foto: Henk Derksen
Leerling leest een gedicht voor. Foto: Henk Derksen
Henk Mulder voor de klas bij CBS Arcade. Foto: Henk Derksen
Aanwezigen leggen bloemen. Foto: Henk Derksen
Heleen Buijs leest voor uit de brief van soldaat House Wim Smeerdijk sluit de bijeenkomst met een dankwoord.  Foto: Henk Derksen
Wim Smeerdijk sluit de bijeenkomst met een dankwoord. Foto: Henk Derksen
Een van de leerlingen leest een gedicht voor. Foto: Henk Derksen
Leerlingen staan een moment stil bij het monument. Foto: Henk Derksen
Bloemen bij het Witte Kruisje. Foto: Henk Derksen
Een dankwoord door Henk Mulder. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant