Volgens Muzehofdirecteur Lisette Lagerweij schuilt er in ieder mens een kunstenaar. Eigen foto

Volgens Muzehofdirecteur Lisette Lagerweij schuilt er in ieder mens een kunstenaar. Eigen foto

Directeur Muzehof: ‘Cultuur en kunst moeten een vanzelfsprekend onderdeel van de samenleving worden’

Algemeen

ZUTPHEN/LOCHEM - ‘Welkom in een creatief leven’ is de titel van het Muzehof ondernemingsplan 2021-2025. Directeur Lisette Lagerweij legt uit waar zij met haar onafhankelijke organisatie naartoe wil en wat haar concrete wensen zijn.

Door Rudi Hofman

Muzehof, centrum voor de kunsten, zet de komende jaren in de gemeenten Zutphen en Lochem volop in op kansengelijkheid en inclusiviteit. “Wij willen graag dat alle inwoners in aanraking kunnen komen met kunst en cultuur. Dit stimuleert hun verbeeldingskracht en dat is heel belangrijk”, zegt directeur Lisette Lagerweij.

In ieder mens schuilt volgens Lagerweij een kunstenaar en Muzehof is er om mensen in hun creatieve ontwikkeling te helpen. Hierbij maakt het niet uit of iemand veel of weinig talent heeft en met welke discipline diegene zich bezighoudt. Of het nou om muziek, toneel, dans, beeldende kunst, spoken word of iets anders gaat; iedereen in de twee gemeenten komt voor begeleiding vanuit het centrum voor de kunsten in aanmerking.

Welzijn
In de coronapersconferentie op 26 november van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge viel het Lagerweij op, dat de bewindslieden veel over amateursport spraken maar met geen woord over kunst en cultuur repten. “Ik vind dit onbegrijpelijk. Voor het welzijn van jong en oud is het kunnen deelnemen aan en/of bezoeken van culturele activiteiten net zo belangrijk als sportbeoefening. Mijn droom is dat kunst en cultuur in onze samenleving als iets vanzelfsprekends wordt gezien.”

Cultuureducatie
Muzehof werkt er al jarenlang aan om kunst en cultuur in het basisonderwijs te integreren. Dit gebeurt onder meer door cultuurlessen en voorstellingen te organiseren voor veertig scholen in Zutphen en Lochem. Muzehof is daarnaast aanjager van Méér Muziek in de Klas Lokaal waaraan inmiddels bijna zeventig basisscholen in de gemeenten Zutphen, Lochem, Brummen en Voorst deelnemen. 

Nieuw is het project Route Cultuureducatie. Samen met andere Cultuurpunten en Cultuur Oost ontwikkelde Muzehof een eenduidige Gelderse werkwijze met als doel de kwaliteit van cultuureducatie in het basisonderwijs te vergroten. 

De teller staat op 23 scholen en er komen nog steeds scholen bij. Lagerweij legt uit dat cultuurcoaches van Muzehof de scholen begeleiden bij het helder krijgen hoe zij cultuureducatie willen ontwikkelen en vormgeven. De coaches helpen bij de uitvoering. Regelmatig koppelt Muzehof ook een kunstenaar aan een school die het team stap voor stap meeneemt in dit proces. “Het is veel meer dan voorheen maatwerk per school”, zegt Lagerweij.

Voor basisscholen is ook een doorgaande leerlijn erfgoed ontwikkeld. Leerlingen bezoeken lokale erfgoedinstellingen en die brengen de kinderen op een boeiende en interactieve wijze in aanraking met hun historisch én cultureel waardevolle erfgoed.

Talentontwikkeling
Talentontwikkeling is een belangrijk aandachtspunt voor Muzehof. Deze strekt zich uit van kinderen op school en buitenschools laten kennismaken met culturele en kunstzinnige uitingen tot het volgen van lessen en workshops (verdieping) en uiteindelijk het begeleiden van jongeren naar een vakopleiding.

Lagerweij zet zich in voor een talentmakelaar pop. In de regio Zutphen/Lochem is al een zeer levendige popscene met talrijke bands, maar ook zitten er nog veel muzikanten op zolderkamers. Een talentmakelaar kan als centraal aanspreekpunt fungeren en bijvoorbeeld helpen met het zoeken naar geschikte oefenruimtes en het regelen van optredens. Het is zeker niet alleen de jeugd waarop Muzehof zich richt. De organisatie - die kan bogen op betrokken vrijwilligers - zoekt ook voor volwassen en senioren doorlopend naar nieuwe inspirerende ontmoetingsplaatsen in wijken, dorpen en online. Een cultuurmakelaar 55+ is ook een toekomstwens. Muzehof is een samenwerking gestart met het Nationaal Ouderen Fonds om onder senioren in Zutphen en Lochem wensen op te halen en behoeftes te inventariseren.

Muzehof is ervan overtuigd dat cultuur een grote rol speelt in het welzijn van mensen. ‘Het vormgeven en verhalen over jezelf en anderen moedigt zelfexpressie aan, vergroot empathie en daarmee het levensgeluk van mensen’, is te lezen in het ondernemingsplan. In de daarin opgenomen visie staat: ‘Creativiteit is de bron van vernieuwing, daarom kijken we met een open blik naar de maatschappij, altijd op zoek naar nieuwe ideeën, kunstvormen en cultuuruitingen om te omarmen en te verspreiden’.

Huis van de Stad
Muzehof wil de komende jaren meer gaan samenwerken met cultuur-, welzijn en zorgorganisaties. Lagerweij hoopt dat in Zutphen het Huis van de Stad van de grond komt; een multifunctioneel cultuurcomplex met een bibliotheek, theater en centrum voor kunsten onder één dak. De directeuren van de drie instellingen zijn ervan overtuigd dat dit kan, zo verklaarden zij afgelopen augustus in Contact. 

Talent Express
Mits de coronabeperkingen geen roet in het eten gooien, heeft op 4, 5 en 6 januari voor het eerst in Lochem de Talent Express plaats. Kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar kunnen dan in het Stadshuus kennismaken met dans, toneel, musical en circus. Deelname kost 6 euro en aanmelden kan tot 25 december via de site van Muzehof.

Sinds kort is online een handig overzicht te vinden van aanbieders van culturele activiteiten in de regio Zutphen/Lochem. Het aanbod neemt de komende tijd nog flink toe, zo is de verwachting. De Culturele Kaart Zutphen-Lochem is te vinden op: www.muzehof.nl/culturelekaart. Het volledige ondernemingsplan van Muzehof is te lezen op www.muzehof.nl/ondernemingsplan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant