Prinses Amalia en koningin Máxima op koningsdag in Groningen, 27 april 2018. Foto: Liesbeth Spaansen
Prinses Amalia en koningin Máxima op koningsdag in Groningen, 27 april 2018. Foto: Liesbeth Spaansen

Amalia, prinses van Oranje viert achttiende verjaardag

Algemeen

Al jaren is zij zich bewust van het feit dat ze haar vader Willem-Alexander zal opvolgen. Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria is geboren op 7 december 2003 in Den Haag. Sinds 30 april 2013, de dag dat haar vader koning werd, is zij kroonprinses en mag zij zich prinses van Oranje noemen.
Deze titel vindt zijn oorsprong 400 jaar geleden in het Franse Orange in de Vaucluse, het 18de-eeuwse Graafschap met aan het hoofd een graaf, wat later een vorstendom werd met Reynaert (René) van Nassau, de eerste prins van Oranje.

Door Liesbeth Spaansen

In de grondwet van 1815 stond dat de vermoedelijke troonopvolger de titel prins van Oranje zou krijgen, maar na een grondwetsherziening in 1983 verviel de bepaling. In 2002 werd in de Wet lidmaatschap Koninklijk Huis geregeld dat de titel prins of prinses van Oranje wordt gevoerd door vermoedelijk erfgenaam van de koning, ongeacht geslacht. Prins Willem-Alexander heeft die titel een aantal jaren gedragen. Door de verwikkelingen in de 18de eeuw waren er meerdere prinsen van Oranje, maar Amalia is prinses van Oranje ‘krachtens eigen recht’. Zij is ook prinses der Nederlanden en prinses van Oranje Nassau, eveneens vastgelegd in die wet.

De Nederlandse kroonprinses Catharina-Amalia is niet direct vernoemd, al komen haar namen wel voor in de stamboom van Oranje Nassau, zoals Amalia van Solms die trouwde met stadhouder Frederik Hendrik prins van Oranje. Een prachtige bijkomstigheid, want Máxima vond de naam altijd al mooi. Zeker is de vernoeming van Amalia naar haar grootmoeder Beatrix en haar Argentijnse grootmoeder Carmen. Haar laatste doopnaam is Victoria, wat staat voor victorie en zegen.
Er was niet veel bekend over de jonge jaren van de prinses, maar nu er net als voor haar oma en vader een boek over haar is geschreven, komt daar verandering in. Haar schooltijd, zakgeld, werken in een strandtent, sporten, muziekkeuze en zelf zingen, vriendinnen en vakanties in Griekenland, het wordt allemaal benoemd. Amalia heeft zelfs een socialmedia account waar ze foto’s post. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wensten voor haar, net als haar zussen Alexia en Ariane, een jeugd uit het zicht van het publiek. Toch ging Amalia naar een gewone middelbare school, en later ook haar zussen. Naast altijd aanwezige beveiliging, kwam er een mediacode.

Was Willem-Alexander als puber niet gemakkelijk, van Amalia kan dat niet worden gezegd. Perfectionistisch als ze is, rondde zij haar eindexamen vwo aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet cum laude af. Al is ze er wel van doordrongen dat ze niet meer kan doen dan haar best. ‘Ik ben in dienst van mijn land. Ik geef mijn leven aan Nederland’ vertelde ze eerder. Zij kan vanaf haar achttiende jaar aanspraak maken op het koningschap, maar daar wil ze nog niet aan denken. Haar moeder, die als regentes is aangesteld bij overlijden of terugtreden van haar vader, zal haar taak zo nodig overnemen.
Amalia gaat niet direct door naar Leiden om rechten of geschiedenis te studeren, maar ze neemt een ‘gap-year’. De wettelijk geregelde uitkering wilde ze daarom eigenlijk niet ontvangen, wat niet mogelijk bleek. Terugstorten mocht wel.
Tijdens Koningsdag of andere gelegenheden wilde zij altijd al goed voor de dag komen. Dat komt goed uit, want vanaf haar achttiende verjaardag zal zij zich presenteren tijdens Prinsjesdag en heeft zij zitting in de Raad van State.

Bronnen: Amalia, de plicht roept; Peter Rehwinkel en Amalia; Claudia de Breij

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant