Hans Ester is zelf erg gecharmeerd van de Vlaamse auteur Simenon, bekend van de detectiveverhalen van Maigret. Foto: Meike Wesselink
Hans Ester is zelf erg gecharmeerd van de Vlaamse auteur Simenon, bekend van de detectiveverhalen van Maigret. Foto: Meike Wesselink

Zutphense auteur brengt derde boek uit

ZUTPHEN - Sinds Hans Ester na zijn pensionering als directeur van het Riagg besloot te gaan schrijven, kwamen heel consequent in 2017 en in 2019 de eerste twee titels uit. Esters derde boek, De Spiegel van Celine, ligt nu onder andere in de schappen bij van Someren. Een psychologische roman over de consequenties van het niet leven van jouw eigen leven. 

Door Meike Wesselink

Op de cover een bekend schilderij van Margritte, la reproduction interdite, dat zoiets betekent als verboden te reproduceren. Adriaan, de hoofdpersoon in de roman, volgt letterlijk de voetsporen van zijn oudere broer Paul. Maar hoe authentiek kun je zijn als je het leven van een ander leidt?
“Een thema waar iedereen zich wel een beetje mee identificeert”, aldus de auteur. “Het gaat over erkenning, over verwachtingen, over het volgen van jouw authentieke pad maar ook over hoe je dat pad kunt vrijmaken voor je kinderen. Het is niet zozeer een autobiografisch thema maar wel iets wat ik om me heen heb zien gebeuren en waarvan ik wil dat mensen er over nadenken. Ingewikkelde, onderhuidse thema’s vertalen naar heldere woorden, dat vind ik leuk aan het schrijverschap.”

Hans Ester werkte tot 2013 als directeur/bestuurder bij het Riagg IJsselland nadat hij tien jaren als maatschappelijk werker voor de medisch opvoedkundige organisatie werkte. “Ik koos ervoor om me meer strategisch bezig te houden en de grote lijn uit te zetten voor de organisatie maar de maatschappelijke thema’s spreken me nog steeds erg aan. Ook in historie ben ik erg geïnteresseerd. De Spiegel van Celine speelt zich af tussen 1930 en 1960 in de omgeving van Arnhem, Apeldoorn maar ook in Lintelo in de Achterhoek waar de hoofdpersoon onderduikt tijdens WOII.”

Het auteurschap bevalt Ester uitstekend. “Het is ontzettend prettig om in een verhaal te duiken. Ik voel een zekere drang om het te vertellen en als vanzelf ontstaat een kracht bijna buiten mezelf om omdat er een verwantschap ontstaat tussen mij en het onderwerp. Ik schrijf nu aan een boek over een familie-erfenis. Ook zo’n herkenbaar thema. Het zou kunnen dat ik ergens in het verhaal strand. Dan leg ik het terzijde. Zo ligt er ook een verhaal over de Spaanse bezetting in Zutphen op de planken. Ik kwam er niet verder mee maar wellicht vind ik weer inspiratie om het op te pakken.”

Zijn liefde voor Italië vertaalde Ester al naar twee eerder uitgekomen boeken: de reisgids Italië en haar mysteries en de historische roman Koningin zonder Kroon over Rosina Vercellana, minnares van de eerste koning van Italië, Victor Emanuele in het midden van de negentiende eeuw. “Nog steeds raak ik onder de indruk van Italië, de grootsheid van Milan maar bijvoorbeeld ook het veel kleinere Turijn waar ik het verhaal van deze Rosina Vercellana ontdekte. Zo heeft Italië vele geheimen, die ik voor het boek Italië en haar mysteries in negentien verhalen heb gegoten.”

Met het onlangs uitkomen van De Spiegel van Celine is bij Hans Ester de wens ontstaan om door te praten over het thema. Ester is in gesprek met verschillende bibliotheken om het boek onder de aandacht te brengen bij leeskringen maar eenieder die interesse heeft of een idee om dit maatschappelijke thema verder te dragen, kan via onderstaand adres contact opnemen met Hans Ester. 

De Spiegel van Celine is in Zutphen te koop bij The Read Shop, bij Boek en Buro en van Someren en ten Bosch en via de bekende onlinekanalen. 


hans.ester49@gmail.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden