Joep Verstappen achter de bar van het Zutphens Eetcafé aan de Houtmarkt. Foto: Rudi Hofman

Joep Verstappen achter de bar van het Zutphens Eetcafé aan de Houtmarkt. Foto: Rudi Hofman

Met zijn Zutphens Eetcafé maakt Joep droom van eigen zaak waar

Algemeen

ZUTPHEN - Tot begin 2021 was Joep Verstappen nog nooit in Zutphen geweest. Op een website waarop horecazaken ter overname staan, was zijn oog gevallen op Middeleeuws Restaurant Bij D’n Open Haard aan de Houtmarkt 60. “Ik kende Zutphen niet, maar was wel nieuwsgierig en wat ik zag, beviel mij best goed.” Joep hapte toe en na een flinke verbouwing ging hij begin juni open. Sinds afgelopen vrijdag verwelkomt hij zijn gasten in het Zutphens Eetcafé, zoals zijn zaak voortaan heet.

Door Rudi Hofman

Gebleven is vooralsnog de open haard, verdwenen zijn de naam Bij D’n Open Haard en de middeleeuwse sfeer die het etablissement aan de Houtmarkt jarenlang kenmerkten. Joep Verstappen streeft ernaar van zijn Zutphens Eetcafé een warme en gezellige hedendaagse horecazaak te maken.
Het naar voren halen van de bar is een van de belangrijkste veranderingen die Joep heeft doorgevoerd. Van de voormalige gele wanden, zwaarden, wapenschilden en de ridder ontbreekt elk spoor. De 55-jarige geboren Venloër is een man van nu. Hij heeft heel bewust afscheid genomen van het terug-in-de-tijd-stempel waarvoor de vorige eigenaren hadden gekozen.

Overal gewerkt
Al ruim dertig jaar zit Joep in de horeca: “Ik heb overal gewerkt, van studentencafé tot vijfsterrenhotel en alles daar tussenin en ik vond ook alles leuk. Toch heb ik altijd al een eigen zaak willen hebben. Als je in dienst bent en goed je best doet, is de enige die daar beter van wordt je baas.”
In Amsterdam, waar hij het overgrote deel van zijn horecaloopbaan doorbracht, had Joep een appartement. Dat wist hij tegen een goede prijs verkopen. Hierdoor kon hij eindelijk zijn droom waarmaken. Minpunt van zijn huidige situatie is dat Joep nog geen woning of appartement in Zutphen of naaste omgeving heeft weten te vinden. Hij verblijft al maandenlang op een camping.
De eerste periode na de heropening op 8 juni van toen nog Eetcafé Bij D’n Open Haard verliep volgens Joep redelijk goed, ondanks dat hij alleen gasten op het terras kon bedienen. De aanloop in de laatste pakweg anderhalve maand hield niet over. “Ik denk dat dit deels komt doordat het nog niet zo bekend is dat we open zijn.”

Ervaren kok gezocht
Joep hoopt dat dit artikel eraan bijdraagt dat veel meer Zutphenaren het Zutphens Eetcafé gaan ontdekken en hier vervolgens regelmatig terugkeren. De inrichting van de zaak en de nieuwe menukaart zien er alvast erg aantrekkelijk uit. Het team bestaat uit een jonge kokkin, een nog jongere hulpkok en uit gastheer Joep zelf. De eigenaar is onder anderen op zoek naar een ervaren kok zodat de huidige kokkin zich óók aan de ‘voorkant’ kan laten gelden.

Gaycafé
Het Zutphens Eetcafé herbergt op de laatste zaterdag of zondag van de maand het Gebarencafé Zutphen voor doven en slechthorenden - voorheen was dit bij Camelot. Joep Verstappen gaat binnenkort op vrijdagavond zijn zaak beschikbaar stellen als Gaycafé. “Volgens mij is dit er in Zutphen nog niet. Ik wil gays graag een gezellige ontmoetingsplek bieden. Zij zijn, zo is het idee, straks elke vrijdagavond vanaf negen uur welkom in mijn zaak.”

In het beeldmerk van het Zutphens Eetcafé is het haardvuur van de voorganger verwerkt. Eigen foto
De nieuwe menukaart. Foto: Rudi Hofman
De nieuwe menukaart. Foto: Rudi Hofman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant