Lisa Pit en Hans Wiedenhoff op de plek waar ‘Lekker aan de IJssel’ wordt gerealiseerd. Foto: Eric Klop
Lisa Pit en Hans Wiedenhoff op de plek waar ‘Lekker aan de IJssel’ wordt gerealiseerd. Foto: Eric Klop

Nieuw restaurant op IJsselkade opent komend voorjaar

Algemeen

Het lange wachten wordt beloond

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Het heeft even geduurd. Maar komend voorjaar opent op de heringerichte IJsselkade in Zutphen dan toch een nieuw restaurant. Hekken en linten omringen de locatie waar dezer dagen de eerste werkzaamheden voor ‘Lekker aan de IJssel’ van start gaan. “Alle lichten staan op groen”, verzuchten de exploitanten Lisa Pit en Hans Wiedenhoff opgelucht. “Volle kracht vooruit!”

Mei 2017. Toen besloten beide ondernemers die ook in het dagelijks leven een stel vormen deel te nemen aan de wedstrijd waarin de gemeente Zutphen op zoek ging naar een nieuwe, passende horeca-invulling op de IJsselkade. Samen met architect Erik Workel gingen ze aan de slag voor een ontwerp dat moest voldoen aan een aantal omgevingseisen. Pit en Wiedenhoff waren niet de enige die plannen ontvouwden. “Nog zo’n veertig andere gegadigden deden een gooi naar de gunning”, vertellen ze. “Wat volgde was een afvalrace die er uiteindelijk toe leidde dat wij op basis van zowel het ontwerp als ook onze bagage, ideeën en het ondernemingsplan aan het langste eind trokken. In oktober was dat, nu vier jaar geleden.”

Het streven was dat het etablissement medio 2018 zou openen. Dat bleek echter een vrome wens. Lisa Pit: “Omdat het pand buitendijks staat stelden Rijkswaterstaat en het Waterschap nieuwe eisen, waarover meerdere keren moest worden vergaderd. Zutphen heeft ons daarin goed bijgestaan, maar opschieten deed het niet. Zelfs de gemeente werd er een beetje kregelig van. Die wilde óók door. Vervolgens kwam corona er nog eens overheen, waardoor Hans en ik zelf op de rem gingen staan. Maar goed, nu is het eindelijk zo ver. De aannemer kan aan het werk. We gaan ervan uit dat alles van een leien dakje gaat, zodat wij komend voorjaar ons nieuwe restaurant kunnen beginnen. We hebben nu wel genoeg vertraging achter de rug.”

Hun uitspanning heet ‘Lekker aan de IJssel’, vrij naar restaurant ‘Lekker’ aan het Stationsplein dat zij sinds 2007 exploiteren. “Deze zaak stopt zo gauw we op de IJsselkade van start gaan”, kondigt Hans Wiedenhoff aan. “We willen een ander uitzicht. En een terras, waar pappa en mamma van een hapje en een drankje genieten terwijl hun kinderen vlakbij kunnen ravotten in het Waterwerk. Dagelijks vanaf 10 uur. Rond het middaguur komt de lunchkaart op tafel en vanaf 17 uur kunnen de gasten dineren aan de hand van kleine hapjes. Op Frans-Italiaanse leest geschoeid, met zoveel mogelijk streekgebonden, biologische en bovenal lekkere producten. De keuken sluit in principe om 22 uur. Maar er kan nog tot dieper in de avond geborreld worden. Zolang er mensen zijn.”

Pit en Wiedenhoff laten verder de speciale borrelplanken, fijne wijntjes en smakelijke biertjes niet onvermeld. “En de keuze aan taarten. Extra lekker omdat ze met liefde worden gebakken en de verse ingrediënten uit de omgeving komen. Inspiratie genoeg! Toch willen we nog een bijzondere taart toevoegen. Daartoe roepen wij het publiek op om met een eigen recept te komen. Dat kan tot januari via onze website. De allerlekkerste krijgt een plekje in het assortiment.”

Hans Wiedenhoff (55) is al bijna veertig jaar actief in de horeca. Zijn echtgenote (49) begon als tiener haar carrière toen zij in Zutphen ijsjes schepte bij Talamini. Ze leerden elkaar kennen in het Openluchtmuseum waar zij beide werkzaam waren. Het stel wilde altijd al een eigen restaurant beginnen. Die droom kwam vijftien jaar geleden uit met ‘Lekker’ aan het Stationsplein. Een volgende stap dient zich nu aan op de fraai opgeknapte IJsselkade. Te langen leste. Of ze van dat lange wachten niet moedeloos werden? “Ik wel”, zegt hij. “Daar kwam de pandemie nog eens bovenop. De inkomsten uit ‘Lekker’ waren nul. Gelukkig hadden we de afgelopen anderhalf jaar onze Pipowagen. Langs de IJssel, voor afhaalgerechten. Dat mocht immers wel. Die heeft ons, maar ook het personeel, erdoorheen geholpen.” “Wát zijn we blij dat we komend voorjaar kunnen starten”, vult zij aan. “Ons geduld is beloond. Volle kracht vooruit nu. Met ‘Lekker aan de IJssel’, laagdrempelig maar met klasse, gezellig en ja…: lekker!”


www.lekkeraandeijssel.nl

Een artist impression van hoe het restaurant met terras er uit zal zien. Foto: Studio BINK

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld