Bob Leenders (l.) schreef ‘Høken Henkie, Veur de eer’ over Henk Kelder. Foto: Liesbeth Spaansen
Bob Leenders (l.) schreef ‘Høken Henkie, Veur de eer’ over Henk Kelder. Foto: Liesbeth Spaansen

‘Henk Kelder is authentiek, dat is het eerste wat in me opkomt’

Algemeen

Bob Leenders schreef een boek over de Anhanger-schaps-voorzitter

Door Liesbeth Spaansen

ACHTERHOEK – “Ik kreeg de eerste hoofdstukken op de mail en ben gaan lezen, lezen, lezen. Potje bier erbij”, vertelt Henk Kelder meteen enthousiast toen hij de eerste hoofdstukken kreeg van het boek waarin hij de hoofdrol speelt. “De eerste indruk? Geweldig!” Bob Leenders is de schrijver van ‘Høken Henkie, Veur de eer’, over de voorzitter van het Anhangerschap, vanwege zijn 25-jarig jubileum. “Ik heb gewoon een afspraak gemaakt”, zegt hij. “Er stond al eens een verhaal over Henk Kelder in een boekje. Ik vond dat we daar iets mee moesten doen. Een boek over schrijven. Henk en ik zijn beide amateurs met een passie voor Normaal.”

Bob Leenders
De in Oosterhout bij Nijmegen wonende Bob Leenders (1975) is werkzaam als categoriemanager in de online plantenbranche. Hij werd in 1986 anhanger, hij was toen elf, bezocht vele concerten en schreef vanaf 2015 columns voor de Anhangerschapsbode, het kwartaalblad van Normaal.

Henk Kelder
De in Venebrugge (bij Hardenberg) geboren Henk Kelder (1952) werkte als monteur in brandbeveiligingssystemen bij Tyco in Woerden. Hij woont al veertig jaar in De Gouden Ploeg, een gehucht bij Bergentheim en geniet inmiddels van zijn pensioen. In 1979 werd hij anhanger van Normaal. In maart 1990 werd hij benaderd door toenmalig manager Martin Jansen en Bennie Jolink om in het bestuur te komen. Op 31 augustus 1990 begon hij als secretaris en sinds 1995 is hij voorzitter. Op 30 augustus 2020 werd hij vanwege zijn 25-jarig voorzittersjubileum opgehaald voor een afspraak. “Ik werd uiteindelijk ook weer thuis afgezet, waar een barbecue klaar stond”, vertelt Henk lachend.

Anhangerschap
Grondleggers van het Anhangerschap zijn Henny Thus, Gijs van Aken en Hans Horstink, zo’n 42 jaar geleden. Ondanks dat Normaal is gestopt, leeft de band nog steeds. “Anhangers, ook wel Høkers, is een heel gezellig apart soort volk, één grote familie. De band heeft dit echt gecreëerd, een anhanger ben je voor het leven. Er zijn er die al wel 1000 keer bij een concert zijn geweest en de helft ervan heeft een Normaaltattoo.” Het beeld van Normaal in Hummelo is het Lourdes van de Achterhoek.

Høkersweekend
Tijdens een Høkersweekend is het een drukte van belang bij De Tol in Zelhem, waar met goed 1000 man op het terrein alsnog een gemoedelijke sfeer heerst. “Veel buren zijn als vrijwilligers bij het feest betrokken. Zoals Jo en Freek die altijd de parkeerplaats beheren, maar ook leden van clubs die meeprofiteren van de opbrengst”, vertelt Henk die zorgt dat alle vereiste vergunningen er zijn. Hij onderhoudt de contacten met de sponsoren, zorgt voor de PR en is aanspreekpunt voor de vrijwilligers. “Nu bekende dialectbandjes en zangers werden uitgenodigd om op te treden. Ze kregen van ons een podium. Over de impact hadden we niet nagedacht”, vertelt Henk. “Ik bedenk wat en dan komt van het een het ander. Ik wil altijd een bijzonder programma neerzetten.”

‘Høken Henkie, Veur de eer’
Op 29 mei 2019 ontmoetten Henk en Bob elkaar voor het eerst. “We hebben ontegenzeggelijk een klik en er is vertrouwen”, laten zij weten. “Ik vind het een grote eer om het boek te mogen schrijven over Henk,” zegt Bob, die drie dozen archief meekreeg als documentatie om in het boek te gebruiken. Goede research was belangrijk, vond Henk, voor een eerlijk verhaal.

‘Overal waar Henk naartoe ging, ging ik mee. Zo’n twee jaar lang’

“Overal waar Henk naar toe ging, ging ik mee. Zo’n twee jaar lang.” Henk Kelder is, zo bleek al snel, een open boek. “Ik wilde het boek schrijven op mijn manier, maar de aanpassingen zijn op één hand te tellen”, lacht Bob. “Henk is niet op een voetstuk te zetten. Authentiek, dat is het eerste wat in me opkomt. Hij is als voorzitter van het Anhangerschap en voor zijn naasten ongrijpbaar, hij vaart zijn eigen koers.” Henk herkent zich in het verhaal dat Bob aan het papier heeft toevertrouwd. “Het leest zo gemakkelijk weg. Ik lees nooit een boek, maar als je aan dit verhaal begint, wil je doorlezen. Wat er soms op papier staat, hoe krijgt -ie het eruit. Hartstikke leuk! Ik had geen betere schrijver kunnen vinden.”

Met dat compliment heeft Bob het boek kunnen afronden. Hij interviewde Henk, zijn zoons Timo en Jeroen en dochter Claudia. Ook zijn ex-vrouw Gea komt aan het woord. “Zij vertelt over de scheiding. Het leven van voorzitter Henk heeft een impact op het hele gezin gehad”, weet Bob inmiddels. “Daarnaast sprak ik oud-bestuursleden zoals Dick van Berkum en Anhangers, waaronder Kuifje. Bennie Jolink schreef het voorwoord.” In het boek zijn vele foto’s opgenomen, belangeloos beschikbaar gesteld door de fotografen Hugo Jaartsveld, Koos Groenewold, Brenda Beumer, Jeanne Donkers, Anton Keijzers, Annet Ritsema en Liesbeth Spaansen. De vormgeving is verzorgd door Daniëlle Klein Nulend - Ten Harve.

“Dit hele project is vanuit de Anhangerschap geschreven en de opbrengt gaat naar goede doelen”, legt Bob Leenders uit. “Het gaat om Stichting Sonom waar Bennie Jolink ambassadeur van is en een plaatselijk initiatief van verpleegkundig specialist oncologie Gerlinde Veurink van het Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg. Daar heb ik ook een goed gevoel bij.”

Bob Leenders legt de rol van Henk als rode draad in zijn boek uit. “Henk Kelder is anhanger die ook voorzitter is. Hij geniet er ook écht van, tot het laat wordt en het goed is dat zijn buurman Bennie zijn chauffeur is en hem naar huis brengt. Tijdens het Høkersweekend neemt Henk zijn verantwoordelijkheid. Dan drinkt hij niks.” Henk bevestigt dat. “Dat kan ook niet. Ik praat het hele weekend. De vrijwilligers weten wat ze moeten doen.”

Tijdens het Høkersweekend van 2020 zou bij De Tol in Zelhem het jubileum gevierd worden. “Met de presentatie van het boek, maar het kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan”, vinden Bob en Henk nog spijtig. Het boek is binnenkort verkrijgbaar bij verschillende boekhandels en via de Anhangerschapsbode.

Høken Henkie Party
Gelukkig is er nu een tussenoplossing gevonden. Op zaterdag 4 september wordt het boek alsnog gepresenteerd tijdens een muzikale boekpresentatie, de Høken Henkie Party voor maximaal 750 mensen in totaal, dat wordt georganiseerd door café De Tol. “Coronaproof inderdaad. Inclusief testen voor toegang of het tonen van een QR-code”, laat Henk Kelder weten. Hij is blij dat dit programma, dat om 14.00 uur begint, zo wel kan doorgaan. “De Heinoos treden op, Old Ni-js en De Kisjeskearls.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant