'Stil het tij', werk van Pieter van de Pol. Foto: Jesse Brinkerhof
'Stil het tij', werk van Pieter van de Pol. Foto: Jesse Brinkerhof

IJsselbiënnale-tentoonstelling ‘Stil het tij’ bij Dat Bolwerck

Algemeen

Vijf kunstenaars reageren in Zutphen op hun relatie met het water

ZUTPHEN - Ook tijdens de tweede editie van de IJsselbiënnale, laat de langste kunstroute van Nederland zich weer langs de IJssel leiden naar Zutphen. Dat Bolwerck sluit aan met de tentoonstelling ‘Stil het tij’, die tot en met 19 september te bezoeken is in het rijksmonument in de historische binnenstad van Zutphen. Vijf kunstenaars reageren op onze relatie met het water en stellen de vraag: hoe keren we het tij in een tijd waarin alle ontwikkelingen onderling verbonden zijn en elkaar versterken?

Het thema van de IJsselbiënnale is opnieuw de impact van klimaatverandering op het landschap van de IJsselvallei, dit keer onder de titel ‘TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID’. Die impact is ook in Dat Bolwerck merkbaar, want ook daar stroomt de IJssel. De eeuwenoude put in de kelder staat namelijk in directe verbinding met de rivier; haar peil stijgt en daalt met dat van de rivier. Zo laten de extremen van onze tijd zich lezen in de diepste historie van het pand. Pat van Boeckel, Pieter van de Pol, Karin van der Molen, Annelies Alewijnse en Sterre Arentsen daalden af naar het opborrelende IJsselwater en reageren met tijd- en plaatsgebonden werk dat het publiek onderdompelt in de centrale thematiek van onze tijd en die van de IJsselbiënnale. Van intieme video-installaties in het duister van de kelder, tot onstuimige landschapskunst die door de stadswal breekt. Het resultaat is een veelzijdige tentoonstelling, die bezoekers zowel naar binnen laat keren als activeert.

Dat Bolwerck biedt ruimte aan hedendaagse kunst, eigentijdse muziek en verdieping. Het openbare rijksmonument met stadstuin is een plek voor experiment, met en tussen kunst. De deuren van dit bijzondere Zutphense erfgoed uit 1549 staan voor iedereen open: het gebouw en de tentoonstellingen zijn openbaar toegankelijk.

Openingstijden augustus: woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. September: donderdag tot en met zondag van van 11.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis.


www.datbolwerck.nl

'Stil het tij', werk van Karin van der Molen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant