Gerda Havertong is onder de indruk van wat er in de Walburgiskerk te zien is. Screenshot uit de video
Gerda Havertong is onder de indruk van wat er in de Walburgiskerk te zien is. Screenshot uit de video
VIDEO

Gerda Havertong ontdekt verborgen schatten in Zutphense kerk

Algemeen

ZUTPHEN - De afgelopen maanden hebben veel Nederlanders oog gekregen voor de schoonheid van hun eigen stad en regio. We raakten tijdens dagelijkse ommetjes vertrouwd met de skyline van kerktorens, boomtoppen en monumenten van onze stad. Het silhouet van de karakteristieke Walburgiskerk zullen veel mensen kennen, maar heb je wel eens gezien wat er achter de deuren te zien is? Deze zomer is hét moment om te ontdekken welke verborgen schatten er bij jou om de hoek te vinden zijn. De vrijwilligers van de Walburgiskerk staan klaar om bezoekers vanuit het hele land te ontvangen op deze locatie van het Grootste Museum van Nederland. Deze samenwerking tussen Museum Catharijneconvent en zeventien prachtige kerken en synagogen geeft de verborgen topkunst in deze monumenten het podium dat ze verdienen. Want samen vormen ze het Grootste Museum van ons land. Gerda Havertong ging je voor en liet zich verrassen door wat er in het Grootste Museum van Nederland te zien is. En dat gewoon in Zutphen.

Kijk de film voor haar eerste reactie:

Buitenlandse allure
In het buitenland is het heel normaal om die grote kathedraal in een stad of dat kleine kerkje op het dorpsplein even binnen te stappen. Toch lopen veel mensen er in hun eigen stad of regio ongemerkt aan voorbij. En dat is zonde, want de Walburgiskerk doet niet onder voor de kerken in het buitenland. Al sinds de elfde eeuw is de kerk altijd in gebruik geweest en die verhalen zijn terug te vinden in het interieur. De schilderingen op de zuilen en hoog in de gewelven nemen je mee door eeuwen geschiedenis. Deze zomer is een uitgelezen kans om deze schatten van buitenlandse allure in het Grootste Museum van Nederland te ontdekken.

Een uniek verhaal
In de kerk staan de vrijwilligers klaar om bezoekers – coronaproof – te ontvangen en te verrassen met de schoonheid van het gebouw. De audiotour leidt bezoekers langs alle hoogtepunten en vertelt je over aanzienlijke families en personen uit Zutphen die hun stempel op het interieur achter lieten. Het verhaal legt uit wat er te zien is, zonder de beleving van het indrukwekkende interieur te verstoren. Zo krijgt deze plek, waar we vaak dagelijks langsfietsen of lopen nog meer betekenis.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Mondriaan Fonds. Kijk voor alle deelnemende locaties en hun openingstijden op www.grootstemuseum.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld