<p>Michiel Schoenmakers en Corine Abbas met de Stolpersteine. Foto: Henk Derksen</p>

Michiel Schoenmakers en Corine Abbas met de Stolpersteine. Foto: Henk Derksen

Joden Schilderswijk krijgen Stolpersteine

‘Ze zijn weer terug in de buurt’

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - 2 juni worden 20 Stolpersteine gelegd in de Schilderswijk. De struikelstenen zijn een initiatief van bewoners uit de wijk. Afgelopen woensdag kwamen de gedenkstenen aan in Zutphen.

De aankomst van de 21 stenen kwam tegelijk met het boek ‘Joodse bewoners in de Schilderwijk Zutphen’. “Een mooi moment,” vertelt initiatiefnemer Corinne Abbas van het project ‘Joden in de Schilderswijk, een boek dat per Stolpersteine-adres vertelt over het leven van de vermoorde Zutphense Joden in de Schilderswijk. Het is een emotioneel moment voor Abbas en haar medebuurtbewoners. De stenen liggen in de hal van Abbas’ woning. “Heel bijzonder om in huis te hebben.” Ze staat erbij met gemengde gevoelens. “Het is een fijn gevoel, maar tegelijkertijd is het ook confronterend en droevig.” Ze kijkt naar de messing platen, de gestanste namen en data. “De tragiek die je voelt als je naar al die sterfdata kijkt. Het is een lastig gevoel om te omschrijven, want het voelt ook goed: Ze zijn nu weer terug in de buurt. Het klopt gewoon.”

De 20 messing stenen worden op 2 juni 2021 in het trottoir gelegd van de Ruysdaelstraat, Rembrandtstraat en Frans Halslaan, voor de huizen waarin de Joden woonden voordat ze door de nazi’s werden weggevoerd en vermoord. Bedenker en maker van de gedenkstenen is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Vanwege corona worden de stenen niet door Denmig zelf gelegd, maar mogen de aanvragers het dit keer zelf doen. De Stolpersteine voor de Schilderswijk zijn tot stand gekomen met crowdfunding en donaties.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden