Een leerling plaatst haar roos in de emmer. Foto: Henk Derksen

Een leerling plaatst haar roos in de emmer. Foto: Henk Derksen

Herdenking oorlogsslachtoffers in De Hoven

Algemeen

ZUTPHEN - Woensdag 14 april 2021, precies 76 jaar na de bevrijding van De Hoven, werden de Heufse slachtoffers herdacht door leerlingen van groep 8 van Educatief Centrum Theo Thijssen.

In de Tweede Wereldoorlog kwamen 26 mensen om die uit de Hoven afkomstig waren. Onder hen waren 7 slachtoffers van de fosforgranaat (zie https://www.contactzutphen.nl/nieuws/algemeen/348382/-video-fosforgranaat-fataal-op-laatste-oorlogsdag). Een van de andere slachtoffers was Hendrik Jan (Henne) Lammers. Hij werd op 31 maart 1945 gefusilleerd op de IJsselkade in Zutphen, samen met 9 anderen (waarvan één het overleefde).

In de Kruisstraat is een herinneringssteen voor Henne Lammers ingemetseld. Bij dit monument werden de slachtoffers herdacht. De leerlingen hadden allemaal een witte roos meegebracht. Zij luisterden naar een korte toespraak en het gedicht ‘Ingelijst’ van Sander Grootendorst (zie bovenstaande link). Vervolgens werd een minuut stilte gehouden. De leerlingen deden daarna hun roos in de emmer bij het monument en liepen terug naar school.

Leerlingen plaatsen hun roos in de emmer. Foto: Henk Derksen
Leerlingen luisteren naar een korte toespraak en het gedicht. Foto: Henk Derksen
Het monument met de emmer met rozen. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld