‘Als iemand het verdient, dan is het ‘onze Keesje’’
Erica van Hoorn, voorzitter van het Wijkteam Noorderhaven; Kees Tazelaar; Jenny Vermeulen, lid van het Wijkteam Noorderhaven. Foto: Henk Derksen
Erica van Hoorn, voorzitter van het Wijkteam Noorderhaven; Kees Tazelaar; Jenny Vermeulen, lid van het Wijkteam Noorderhaven. Foto: Henk Derksen

‘Als iemand het verdient, dan is het ‘onze Keesje’’

ZUTPHEN - Medewerkers van wijkteam Noorderhaven prijzen hem de hemel in en noemen hem liefkozend ‘onze Keesje’. Kees Tazelaar, medewerker van de gemeente, gaat na dertig jaar afval rapen in de wijk Noorderhaven met pensioen.

Door Alize Hillebrink

Tijdens een lenteachtige dag in februari zitten jongeren op het gazon van de Noorderhaven met rondom hen papieren tasjes met snacks. Zo’n honderd meter verderop staat één prullenbak en die zit vol afval. “Vanwege corona is alles nu to-go,” zegt Jenny Vermeulen, in het wijkteam verantwoordelijk voor afval en groen. “Maar ja, waar laat je je afval? Eén prullenbak is hier ontoereikend. Ook de opening veel te klein. Een pizzadoos past daar niet in.”
Gelukkig is er Kees Tazelaar (66). Al meer dan dertig jaar raapt hij rondslingerend afval van de straten in de wijk Noorderhaven. Gewapend met handschoenen en prikstok raapt hij zo’n zes tot acht afvalzakken op een ochtend. Hij vindt daarbij de gekste dingen: “Ik kom drugs, spuiten, dode dieren en fietsen tegen.”

Nu Tazelaar de pensioengerechtigde leeftijd heeft moet hij afscheid te nemen. Medewerkers van wijkteam Noorderhaven grepen de gelegenheid aan om Tazelaar eens flink in het zonnetje te zetten. “Kees is onze rots in de branding,” zegt Vermeulen. Vermeulen zet zich al tientallen jaren actief in voor haar leefomgeving. “Ik hielp ze mee met de realisatie van ondergrondse afvalcontainers in de binnenstad.” Vermeulen en Tazelaar kennen elkaar al meer dan veertig jaar. “Kees en ik hebben de wijk hier opgebouwd zien worden.” Nu de transformatie van Noorderhaven tot woongebied vergevorderd is, maakt Vermeulen zich er sterk voor om haar nieuwe buurt schoon en netjes te houden. En dat valt nog niet mee. “Het is hier een verblijfsgebied. Vooral in de zomer.”

Vermeulen gaat regelmatig in gesprek met de eigenaren van de pizzeria en het cafetaria in de wijk. “Zij kunnen klanten erop wijzen dat ze hun afval moeten opruimen.” Ook spreekt ze met de gemeente over afvalbakken. Desondanks is de hulp van Kees Tazelaar van groot belang. “Kees is onmisbaar, maar gelukkig komt er een opvolger. We krijgen een nieuwe Kees.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden